Tuesday, December 29, 2009

100th entry



Entry ke-100 utk tahun 2009.. hihi.. tahniah! pachi.pachi* tepuk tangan sikit utk diri sendiri.. kui kui~ mungkin nih posting terakhir la kot utk tahun nih.. kita jumpa di tahun depan ye.. azam tahun baru.. recycle azam tahun2 lepas la kot.. hihi..

Last week, berjaya gi Onsen RYouko di Shizuoka.. tahniah jugak! onsen ryokou : hotspring Holiday la kots.. hihi.. i like~ thanks cyg bawak gi jenjalan melihat alam.. seronok nek train sebab xkan ade jalan jam.. pastu berjaya smpai ke tempat yg ingin dituju dalam masa yang diingini.. (tteiuka, xdek kete pon nak doraibu kat japang nih.. haha) masuk kampong tah ape2 kat kepulauan Izu nuh.. best gak.. sangat kekampungan.. dan sgt romancikus ♥

so, kepada semua pasangan yg sedang ingin bercinta.. pergilah onsen ryokou bersama pasangan anda! tapi awas☝pastikan anda dah kawen ye.. buleh gak gi ngan member2 tp xberapa romancikus la kots.. hihih..

sebagai kenang-kenangan utk diri sendiri.. saya persembahkan bideo dibawah utk tatapan diri sendiri jugak... keh keh keh~




Wednesday, December 23, 2009

winter break~



i like =) will be off from school from Dec23 ~ Jan 3, 2010.


cuti kali nih bermula dgn baik sekali.. dimulakan dengan bismilillah pastu terus memecut ke IKEA cawangan terdekat bersama bff ( bff la sangat.. hahaa!!) plan nak gi lepak hachioji jek ngan puan nad & co. tapi tepaksa cancel sebab semalam dah mimpi2 shopping kat ikea. hihi.
so kul9 lg bersiap2 utk g memandangkan jaraknya sejam setengah dr rumah. nk elak jam sbb arinih kan cuti sempena hari jadi maharaja japan yg ke 76! happy bday emperor!!

smpai kul11 lebeh lunch dulu. too bad xleh makan meatball kt ikea. harrem okeh! Emmet Prius balik nnt belanja i meatball kt ikea okeh!! tp lunch mmg marbeles.. i like~ lpas kenyang perut suka hati, weols round2 smpai 3jam so kul4 pulang ke pangkal jalan. gebang jek lebeh nk shopping.. last2 bli 2 barang berjumlah ¥seribu sahaja.. hihi.. jamu mate jek. yg sorg lg beli byk la jugak tp xsehebat yg digambarkan semlm.. haha~

disebabkan tekak saya nih dah lame dok gian nk minum kopi ( sejak wiken arituh lg. dah janji ngan kak een nk minum kopi pas g minami! tp xkesampaian sbb anep blanje kt cappucioza nantoka nantoka.. makaseyy!!) kami drive-truuu jek kopi.. kakak jg kaunter tuh tny nk pi sambut krismes ke..hihi.. kami xlayan la kakak krismes2 nih =P

skang dah smpai umah.. kurang sejam yg lepas.. permulaan cuti yg bagus kan.. i like~~
so sekarang, saya menunggu kehadiran suami terchenta ke bumi sakura.. xsabar nk g jamu mata kt year-end-sale di sekitar tokyo!! yeeehu~ (lompat gembira sikit2 sebab thesis xsiap lagi =P)

良いお年を、みんな!!

Tuesday, December 22, 2009

health tip of the day

Hang a Food Pyramid chart on your wall to remind you to eat accordingly.





ps* thanks mirun.. kak ah copy from ur blog.. hihi

Thursday, December 17, 2009

saya mahu ini..


encik santa.. can i have this??? kalu bukan utk christmas pon i want for my becoming graduation present.. hahaha.. akan berusaha utk mendapatkanya.. lalala~~

ps* again..I luv U husband!! dalam kurungan.. (xmo belanje i ke?? hik hik)

Wednesday, December 16, 2009

cuti musim sejuk hampir tiba..


I really really really need to be FOCUS!!!

selamat berusaha utk diri sendiri.. !

Monday, November 30, 2009






okeh.. mari membilang secara ke bawah ( count-down )


Daisypath Vacation tickers

*lambat lagi la tapinye T_T! berusaha!!

Thursday, November 19, 2009

Beautiful Sleep



beautiful sleep no more @_@!

dah jadik cam mata panda kat atas dah mate-ku.. uhuks! penat memejam mata pas subuh tadi.. hasrat di hati nk bgn kul9 ke... tp xberjaya.. sejam pertama xberjaya nk tido bukak ifon.. stgh jam pastu bukak mekbuk lah! xkuasa nk golek lama-lama yg xmembuahkan hasil.. huhu..
semalam lpas abis sessi meluah perasaan..tido.. kul5 dah sedar...try golek3 lagi 530pg bgn dah.. huaaa~~ tido 4jam jek..ngantuk la nih! bnyak bende sgt bermain di pikiran ku..smapai nk tido pon xlena dah sekarang.. agak poyos bunyiknyeee tp percayalahh!!!

① memikirkan masa depan yang belum pasti.. cemana nk settle down kt melakee nnt?? buleh ke dok sorang2 nnt?? nk ke adik aku teman aku nanti?? nanti nak gi keje ngan sape?? ngan ape?? buleh ke jd cikgu nih?? bijak kah aku?? huuuuuiii~~~ ponin den!

② pikir cemano nk survive lg 2-3bulan kat japanggg nih.. xlarat ah!

③ pikir suami lagi..yg nih memang setiap saat la..huhu

④ haaa.. yg nih paling penting.. tgh pikir bile nk stat tulis syuuron!!! i.e thesis ku.. huaa!! sgt xbersemangat.. alhamdulillah research berjalan dgn lancar berkat usaha keras, disiplin diri dan tunjuk ajar sensei.. cuma mood nk menaip blom datang lagi.. bile tah nak datang nih... mampu ke aku menghasilkan sebuku thesis dalam bahasa INGGERIS?? sungguh la aku xreti...

⑤ pikir pasal final nanti.. semalam sensei dah bagi tarikh . 26 Januari 2010. xlame dah nih.. bile nak matome (summarize) data?? graf?? data yang beriban itu?? nanti present, mitsubori sensei nk tanya soalan ape?? hu...nebesnye!

⑥ pikir nanti nak bawak gucik jalan mane?? (sebenarnye aku yg nak jalan2. hihi) pastu pikir pagi nanti cikta datang nak bawak gi mane lagi?? cemana nk bagi luas sikit umah aku yg secoett nih?? nanti ammar dtg nak jalan mane lak?? huii~~ patutlah xleh tido..

⑦ pastu arinih punye TA abis kul bape?? nak gi umah Jue kul bape?? esok nak gi narita kul bape?? tahun nih bape kali dah aku gi narita epot nuh.. 10kali ade kot.. hahaha.. menyampah!

⑧ ok nih last.. pikir nak masak ape weekend nih??? derang nk datang melepek nih sempena 3renkyuu.. i likee~~ tp nak masok apo???? ade org dah offer nk wat asam pedas! yeay!! i like~~
ingat nk wat soto ayam mlm tuh.. tp sempat ke? nk wat takoyaki gak ke?? dessert apo?? hiburan pula bagaimana?? ooppss.. terlebih sudah!

okey tamat! jom brekpass!!





Sunday, November 15, 2009

tarraa~~


gambar yang terpilih kali ini ♫

hihi... sebenarnye nk updet background baru jek.. kuikui kui~~ pastu sbb mood hari nih adalah cemerlang spt semerlangnya cuaca hari nih bukak balik blog nih.. keke.. nebes jek kan tibe2 private! saja gatai sebenornye..

pastu sebab lain ialah tanda protes kat sorang tuh.. tp tula kan.. watpa la nk merajuk2 kan.. xmemberi manfaat lansung..dah la jauhs.. xfeel lansung! biasalah.. itu adaah salah satu simptom jiwa kacau.. kakakak~~

dan saya adalah sgt penat harini.. tp sangatlah puas hati buleh gi menghirup udara yang segar ( disamping kadang-kadang ade bau kurang enak dari pokok2 ginkou) di Tachikawa Koen bersama rakan2 terchenta.. i like mungkin hari ini ialah hari terakhirku untuk acara melihat daun-daun kuning-merah yang meluruh bagi tahun ini. mungkin lah kan.. sapa tau ade lg next week.. hihi..



oh lupe nak jimang..hik hik! dengan perasaan berkobar2 semalam balik dari umah Pn.Nad kul 11mlm (again!) buat roti pita nih utk dibuat bento g tachikawa tadi..kul12 stat..2jam bread-maker bekerja sambil aku menjenguk ladang..kul 330 pagi baru tido.. akibatnye abes buah anggur di kebun barn buddy ku dicurik! kul930 baru bgn.. huhu.. yada yada yada!! tp xpe.. masa kat umah kak Nad.. berjaya curik totoro punye bunga 30kuntum.. hahah..

akhir kata..tak akhir sangatlah sebenarnye.. I Love u Husband! (tibe-tibe sangat kan!)
xpe i likee~~

Wednesday, November 11, 2009

pierre andre...


i memang heart u so much laaa...
serius!! sebelom nih memang la saya amat mengkagumi beliau.. dah la kiut... comel lak tuh.. walopon xberape ensem tp i like laa.. xcaye cube g tgk balik cite gol & gincu.. x pon .. em.. haa.. dunia baru.. hihi.. tak ke best kalu boypren kiut camtuh.. care die sebut sayang tuh.. shayang bunyin nye.. haha.. kawaaaisssyo!! dulu aku selalu bitau ammar suh jadi seorang boyfren macam pierre.. haha.. tu dolu2 okeh.. sekarang tidak lagi! no no no.. kenapa?? lihat gambar dibawah..


lihat lagi...


dan lagi..


sebabnye ialah.... oh puhlisssssss la! ade ke.. abe cakap ( dan sume rakan2 mereka ) cakap muke Pesot cam Pierre!!!!! huwaaaaa~~~~ sungguh lah xleh terima okehh!! punye lah pierre tuh ensem..lemah lembut.. baik hati.. bijaksana.. romancikuss lagi.. xdelah aku cakap Pesot xde ciri2 yg tersebut.. kalu xde xkan la aweks kirim sejadah kan.. opps.. haha.. helllooo~~ pulissss lah abe n the geng!! jangan samekan pesot ngan pierre-ku.. haha.. emo lak kan =P tibe2 jek kan.. hihi.. sebenarnye teringat saat2 manis mase abe datang sini arituh.. huk huk.. dah la dtg kejap! pttnye dtg 19hari jadi 6hari jek! wth?? menyampah.. baru nk ilang sedih tibe2 abe dah balik ke pangkuan petronas.. bencik la petronas!! dah la anta ammar keje jauh2... haha.. tibe2 lagi!!

xpe2.. semua ini hanyalah sementara... xsabau nk tunggu gucik/kakcik datang next week lak.. buleh ler menemani aku yg berhati lara nih.. walopon dtg 2minggu jek.. xpe2.. nnt nak hangkut ngan gucik skali ke lab.. buleh ler tulung aku wat syuuron skali.. haha.. i like~~ nnt mesti buleh suh die masak2.. teman sopim2.. jalan2.. oh.. i miss jalan2.. sopim2.. cepat la dtg cekkk!! harap2 visa application nnt xde masalah ape2 lah kan.. time kasih la kat gewe abe-ku kerna sudi menolom gi submit borang visa gucit due to kebizian abe yg kunun2 nye bz. nyampah kt petronas lagi!! huhu..

pas gucik dtg lak makcik-ku n femly lak nk dtg seminggu.. yahoo!! pastu ammar tersayang lak datang.. yiihaa!! nmpaknye stat minggu depan xdelah saya bersedih hati lagi.. hihi.. alhamdulillah.. dimurahkan rezeki diorg nk dtg sini..buat femly-ku yg xberkesempatan dtg melawat ah janganlah bersedih hati.. insyaallah adelah tuh rezeki kat lain pulak kann.. pastu kalu rindu kat i yg sorang nih.. jangan gusarr... i akan pulang ke malaya sesudah tamatnye last presentation bulan 1 nanti.. insyallahh.. pastu dtg balik bulan 3 ngan abah, umi dan adik2 utk graduation day.. phewww~~ pjg lg perjalanan nih weh! harus berusaha demi menyiapkan sebuku thesis!!

doakan saya! ok last sekali tataplah gambar hero malaya poojaaanku


xsame lansung ok ngan Pesot!! haha..


Friday, November 6, 2009

sashiburini~~





setelah sekian lame xmembaking.. last time raye arituh la kot, kat mesia kan. ari selase time cuti hari kebudayaan satu Japang arituh wat egg tart nih bawak pi mkn umah kak Nad. sambil2 memakan Mee Rebus ala Nadiah Hanim. i likeee~~

Tuesday, November 3, 2009

lillahi ta`ala

Kalau kamu cintakan bunga, bunga akan layu,
Kalau kamu cintakan harta, harta akan musnah,
Kalau kamu cintakan manusia, manusia pasti mati,
Tetapi cintailah Allah, kerana Allah kekal abadi.




Sunday, November 1, 2009




As I stand here in this place where we have come,
To unite us together and be made one,
I know deep in my heart you've been created just for me,
And there's no other in this world that can match me perfectly.

Soon will pronounce us husband and wife,
And it's to you and you alone I pledge my life.
I'm making a commitment until death do we part.
I could be united with none other because you forever have my heart.

As I gaze up into your amazing eyes so bright,
The love that I see there makes our union seem so right,
But I’m not going just on feelings on that you have my word.
I know because of thought and prayer. Our marriage is of the Lord.

You are my love, my life, the song I sing.
God has given you to me for all eternity,
And this ring on my finger reminds me constantly,
You are my joy, the one, my love
You are my everything.


Saturday, October 31, 2009

tidakkah ianya begitu menggiurkan..

advance course la plak kan.. pandai depa wat duit naa.. tp cam berminat la plak.. lgpon lame dah cake-kit aku dok bersemadi lam lemari nuh.. tp kalu pikir2 kekangan masa yang ade nih.. hmm.. pk 4-5 kali gak la nk join ke tak.. kawan2 sperjuangan sekaliann.. bagaimanakahh??



Thursday, October 29, 2009

Nikko is Nippon


24 Oct 2009

Lawatan melihat daun luruh di Nikko sempena Autumn 09'.. chantek! subhanallah. berchenta sungguh lah nk bangun pukul 430 pagi.. nak naik tren pukul520 pagi! fuuh~ sejut2 nih kan.. jumpe kak een ngan kak eima kat asakusa. naik express train ke nikko smpai 935pagi. aktiviti ; melihat daun kuning, melihat air terjun, Makan Yuba! makan soba! mkn banyak gile! haha.. last gi onsen tp rendam kaki jek la sbb kashikiri-onsen sume dah penuh. seb baek ade onsen rendam kaki saje kat eki ape tah. lupe! balik naik express train lagi smpai hachioji 1130 mlm. otsukaress! nest nk g onsen-ryoukou lak! lalala~





25 Nov 2006
hampir 3 tahun yang lalu..





Lawatan melihat daun luruh di Nikko sempena Autumn 06.. tp mase nih nk winter dah.. xdek dah kot daun2 cantek.. tp mmg memorable-lah.. nk tergelak pon ade tgk muke masing2..keh keh.. pg tempat same tp dengan ahli yang berbeda.. so, pengalaman die pon xsame lah kan.. macam 3thn lepas.. hingusan lagi.. naik kakutei(local tren) g nikko.. kes xreti bangun awal.. kebas buntut2.. haha... tp mmg Fun la.. i Like~~~

Al-'Asr[1]Demi Masa! [2]Sesungguhnya manusia itu dalam kerugian - [3]Kecuali orang-orang yang beriman dan beramal soleh, dan mereka pula berpesan-pesan dengan kebenaran serta berpesan-pesan dengan sabar.

Wednesday, October 28, 2009

来た~~~

sensei yg datangnye..huhu.. penat aku berdoa supaya sensei xdatang menapak ke lab arinih.. tapi hampa T_T! sensei datang dengan lenggang lenggoknye.. dan bertanya akan progress data aku... lalu aku menjawab.. "sory sensei saya masih belum dapat membuat graf itu..tp saya dah run beribu-ribu data semalam.. ini kerana sy bercadang ingin membuat graf di rumah semalam, tp laptop saya bengong!!!" huaaaaa~ bencilah mekbuk!! asal la buleh lupe yg file excel tuh xleh bukak kat mekbuk! rasa mcm nk gi bli laptop lain dan2 jek semalam! huhu.. buduss.. ade gak faktor2 lain menyebabkan xjd terus nk wat graf semalam.. huhu.. bencik!

terasa agak tak cerdik bila memberi alasan sebegitu rupa kepada sensei ku.. tp nk wat macamna.. hidup mesti diteruskan!! saya perlu abiskan sume2 nih!! tp sensei bagaikan memahami ku.. memberitahu, xpe2 buat slow2.. senang jek tuh.. nnt tunjuk kat saya! huhu.. i lebiu la sensei~ nk menitis ayaq mata ku.. awat la sensei baik sgt.. kan sume budak2 dah naik minyakk..termasuklah aku.. huihih~

aku doakan sensei moga2 sehat selalu.. agar ditetapkan hatinya supaya menjadi sensei yg menyayangi ku sampai aku grad nanti.. supaya sensei xjemu2 membantu-ku, mengajarku dan sumenyelah!! hihi.. lebiu sensei!

Tuesday, October 27, 2009

malam yg sepi


terasa ingin minum coffeeee sedap!! mocha mungkin.. hmm.. mungkin juga hot-macha latte...huwaaaa tamaraa~~naiii >_<"

Soalnya Hati


Sunnatullah ; hati= al-Qalbu sesuatu yang berbolak-balik. Sesuai dengan sifat hati yang selalu berubah-ubah, kadang-kadang ia tenang, yakin, percaya akan Allah, dan kadang-kadang ia terbalik, gelisah, kecewa, tidak nyaman..

Pasti ada dalam satu ketika kita diberi pilihan berbeza dan kite nampak sama saja. Atau tiba benda yang dibenci, sedangkan ia baik untuk kita, dan yang kita sukai tidak baik utk kita. dan bila kita tanya pada hati, ianya membisu. Maka saat itulah, mohonlah pada Allah agar diberi petunjuk pada hati yang selalu berbolak balik ini.

Wahai tuhanku, aku memohon pilihan dengan ilmuMu dan memohon takdirMu dengan kekuasaanMu. Dan aku memohon daripada kelebihanMu yang amat besar. Sesungguhnya Engkau sahaja mampu segalanya dan aku tidak mampu dan Engkau amat mengetahui sedangkan aku tidak mengetahui. Engkau mengetahui segala perkara ghaib. Wahai tuhanku sekiranya /engkau ketahui bahawa perkara ini adalah yang terbaik buatku dalam perkara agamaku, didalam kehidupanku serta kehidupanku selanjutnya, maka takdirkanlah perkara itu untuk ku serta permudahkannya untuk ku dan berkatilah aku padanya. Sekiranya Engkau ketahui baha perkara ini adalah bukan yang terbaik buatku dalam perkara agamaku, di dalam kehidupan ku serta kehidupan ku selanjutnya, maka jauhilah daripadanya serta takdirkanlah yang terbaik buatku serta berkatilah aku.

amin.ya rabbal alamin.

Wednesday, October 21, 2009

pengalaman mengajar erti kehidupan

yoshhh.. sempat gak gi bank before kul3 td.. mcm pelesit bawak beskal.. arrived 5mins sblm bank tutup.. hihi.. settled satu lg bende ; bank-in tuition fees utk final sem nih.. berjumlah ¥385000 sajokk!! bersamaan ¥ x 3.8 =rm kire senirik.. fuuh~ kalu pakai duit senirik xsamggup dah byr seb baek duit dot dot dot.. tepaksa berusaha dgn lebih tekun utk final sem nih sblm grad tahun depan supaya worth every ¥en yg dibayar..

tp skrng (read: while i blog this) sy xberusaha pon dgn research sy.. sy kt kedai kopi semasa entry nih ditulis ye.. research progress?? thesis?? balik sini 2minggu dah tp progress ialah 0%.. g skolah prepare utk lab dak2 3rd yer yg 2kali seminggu tuh jek. oklah dr xgi lab lansung kan.. so bende yg xsettle2 lagi ialah ; thesis & data collection yg belom2 habis lagi..

haa.. smlm punye cite..pagi2..slps msg sepam due ngan sorg makcik (haha!) nih pastu memikirkan xde satu pon family planning method yg 100% berkesan sy bertekad utk g jupe gynae kt sini. tu pon kul5 baru g lpas g lab ngan library pinjam buku sume.. tp sblm g klinik tuh study sket2 words yg berkaitan. tny doc-to-be -sarah sket2.. translate O&G to japanese.. baru ku tahu 婦人科 hihi.. googled klinik yg berkaitan dll..

kt hosptl wat urine test. pastu jupe dokter bitau yg sy x pe*t lg sejak last 3 weeks n dah wat pregnancy test tp -ve. oo.. ms wat test bile kuar -ve perasaan kecewa ttp ade walopon sy yakin ia akan -ve. buleh x? hihi..
dokter tuh laki yuuols.. ahaks.. seb baek tue.. die intebiu sket sbyk pastu suh g blik sblh nk wat ultrasound.. xsasspek pon dokter seserius ini tp kalu xwat ultrasound mn nk tau kan peknen ke x.. stakat wat urine test kt umah buleh wat.. hihi.. dokter cek( hny sarah yg tahu..haha) die soh sy tgk kat screen.. sile bayangkan org wat ultrasound nk tgk baby lam perot camana.. hihi.. excited gak seposen tp my case xnampak baby la.. cume nmpk telur?? yg sdg menuju ke temptnye.. hihi.. dokter ckp normal jek maybe 1-2 mimggu lg pe*ts lah.. sbb musabab lmbt?? stresss katenye.. mumgkin asek ingat husband yg kejauhan kate dokter :( sedih seposen tp dokter tuh baek jek.. aku suke la dokter!! n my dream WAS to be a doc.. tp xkesampaian kann..

pastu nurse ajar cr menyukat suhu badan dan sy dgr gitu2 jek sbb dah ngantuks.. lame tuh kt spital.. 2jam lebeh kots. ok settled!! berbaloi bayar ¥8500.. around rm400 sbb card insurance expired!! haha.. at least sy tahu yg sy nih normal spt wanita2 lain.. hihi.. alhamdulillah~

skrng paham ape itu pengalaman memgajar erti kehidupan kawan2 sekalian?? to my darling husband.. dont worry too much about me. im doing good here walopom setiap sms/ chat/ call / video call sy adalah spt sgt xkeruan... but im still hoping that ill see u verrrrrrrryyyy the soon.. huhu.. miss u ;(


dokter kasi booklet suh isi temperature bdn setiap hari.. leceh!! xmo wat.. haha




video call ngan my.ammar.. huhu.. xmengubat kerinduan pon.. huhu

moral dan pengajaran : experience is always the best teacher.

でわでわ. Tamat!

-- Post From My iPhone

Tuesday, October 20, 2009

dokter kate saye stress..adekah saya benar2 stress??
k enn..jom kouyou!! kot2 la buleh hilang stress saya nih.. hihi

Sunday, October 18, 2009

Friday, October 9, 2009

pray for him

Apa itu ACL?

Lutut merupakan sendi penghubung di antara tulang paha (femur) dan tulang betis (tibia). Ligamen adalah struktur pada lutut yang memegang tulang femur dan tibia dan menolong mengawal pergerakan sendi.

Terdapat dua ligamen yang berada di tengah lutut iaitu anterior cruciate ligament (ACL) dan posterior cruciate ligament (PCL).
ACL adalah salah satu ligamen terpenting pada lutut. Ia berfungsi untuk mengawal sejauh mana tulang tibia bergerak ke hadapan, relatif kepada tulang femur.

Jadi, ACL adalah penting bagi mengelak pergerakan yang terlalu ke hadapan yang boleh menyebabkan kecederaan pada struktur lain dalam lutut.

Lazimnya, kecederaan ACL berpunca dari pergerakan memusingkan badan secara tiba-tiba dan perlanggaran fizikal.

Ia selalunya berlaku pada sukan-sukan seperti bola sepak, futsal, badminton, sepak takraw, ragbi, bola keranjang dan bola jaring.

Selain aktiviti bersukan, kecederaan di tempat kerja dan kemalangan jalan raya juga boleh mengakibatkan kecederaan ACL.

Siapakah yang memerlukan pembedahan ACL?

Biasanya, keputusan untuk menggantikan ACL dibuat berdasarkan kepada beberapa faktor berikut:

* Umur dan tahap aktiviti fizikalnya
* Kecederaan lain pada lutut yang sama dan bersangkutan dengan ACL seperti meniskus terkoyak atau rawan yang tercedera.
* Tindak balas pemulihan pesakit
* Tahap ketidakstabilan dan simptom yang dialami pesakit seperti kesakitan, lutut kerap membengkak.

Oleh itu, keputusan perlu dibuat bersama oleh pesakit dan pakar ortopedik secara individu berdasarkan kepada keperluan pesakit dan cara hidup beliau.


Apa itu rekonstruksi ACL?

ACL yang koyak tidak boleh sembuh dengan sendiri atau dijahit semula. Ia perlu digantikan dengan tisu lain pesakit yang boleh mengambil alih fungsi ACL yang asal.

Tujuan pembedahan di atas adalah supaya tisu yang menggantikan ACL tumbuh pada kedudukan yang sama dengan ACL yang lama dan dengan itu dapat berfungsi sebagaimana biasa.

Matlamat selepas pembedahan, pesakit akan mendapat lutut yang kuat dan stabil serta berupaya membengkokkan lutut secara penuh.

Kebanyakan atlet profesional telah menjalani pembedahan tersebut dan berjaya kembali aktif meneruskan aktiviti sukan masing-masing seperti biasa.

Terdapat beberapa rekonstruksi ACL menggunakan pelbagai jenis tisu (graf) untuk menggantikan ACL.

* Bone-patella tendon- bone (BTB)

Tisu yang menggunakan tulang tempurung lutut dan lekatan tendon adalah graf yang paling lazim digunakan. Ia digunakan dalam rekonstruksi ACL single bundle dan memberikan keputusan yang baik dalam majoriti pesakit.

Pesakit boleh kembali bersukan sepenuhnya selepas lima hingga enam bulan jika pesakit telah tamat menjalani program rehabilitasi/pemulihan.

* Tendon hamstring

Ini merupakan satu lagi jenis graf yang biasa digunakan dalam rekonstruksi ACL. Tendon hamstring terletak pada sebelah dalam lutut medial/tengah dan digunakan dalam rekonstruksi ACL single atau double bundle.

Kaedah menggunakan graf ini juga kerap digunakan oleh pakar bedah ortopedik.

Rehabilitasi perioperatif rekonstruksi ACL

Pesakit perlu memahami bahawa dalam pemulihan kecederaan lutut, pesakit memerlukan bukan sahaja pembedahan yang berjaya malah program rehabilitasi juga adalah penting dalam memberikan keputusan yang baik.

Dalam program rehabilitasi, interaksi pesakit, doktor dan ahli fisioterapi adalah penting untuk mendapatkan hasil yang sempurna.

Program rehabilitasi yang dijelaskan di bawah adalah yang dilakukan bagi kecederaan ACL, melibatkan empat fasa.

Program rehabilitasi mungkin berbeza di hospital-hospital lain dan turut bergantung kepada teknik pembedahan yang digunakan oleh doktor merawat.

Kerjasama pesakit dalam menjalani rawatan intensif fisioterapi semasa rehabilitasi adalah penting dan ini akan mempengaruhi pemulihan pesakit.

Sebelum pembedahan rekonstruksi ACL, selalunya doktor pakar yang merawat akan mengenal pasti tahap kerjasama yang ditunjukkan oleh pesakit dalam menjalani rehabilitasi awal.

Pesakit yang menunjukkan komitmen yang tinggi semasa program rehabilitasi akan dipilih untuk menjalani pembedahan.

Ini adalah kerana kejayaan pembedahan ini untuk memulihkan kembali lutut yang tercedera bukan hanya bergantung kepada teknik pembedahan malah turut bergantung kepada komitmen pesakit semasa menjalani rehabilitasi selepas pembedahan.

Empat fasa rehabilitasi rekonstruksi ACL

Kaedah pembedahan rekonstruksi ACL, BTB teknik single bundle atau hamstring teknik double bundle digunakan untuk merawat pesakit.

Program yang dijelaskan di bawah adalah untuk pesakit yang menjalani kaedah pembedahan seperti di atas.

* Sebelum pembedahan

Program rehabilitasi bertujuan untuk mengurangkan bengkak, mendapatkan pergerakan penuh sendi lutut dan menguatkan otot yang berada di sekitar sendi lutut terutama otot paha (kuadriseps).

Bagi pesakit yang mengalami kecederaan ACL kali pertama, pembedahan rekonstruksi ACL hanya akan dilakukan selepas enam minggu untuk mengelakkan lutut daripada mengalami artrofibrosis (lutut mengeras dan tidak dapat membengkok) jika dilakukan terlalu awal.

* Minggu pertama selepas pembedahan

Program bertujuan mengurangkan kesakitan dan bengkak lutut selepas pembedahan disebabkan oleh pendarahan. Pesakit akan dilatih untuk meluruskan lutut dengan senaman yang sesuai.

Senaman seperti mengangkat kaki secara lurus dan kuadriseps statik adalah penting dimulakan awal supaya lutut tidak akan mengeras dalam keadaan bengkok.

Senaman tersebut juga membantu merangsangkan kuadriseps untuk menjadi kuat dan mengembalikan saiz dan kekuatan asal otot tersebut.

Dalam fasa ini juga pesakit akan dilatih untuk membengkokkan lutut secara berperingkat-peringkat menggunakan senaman yang sesuai dan peralatan seperti pergerakan pasif berterusan (continuos passive motion/CPM).

* Rehabilitasi bertumpu

Fasa ini melibatkan latihan lutut untuk berada dalam kedudukan lurus, mengawal bengkak lutut, meningkatkan kedudukan lutut semasa membengkok kepada 130 darjah, meningkatkan kekuatan kuadriseps kepada 65 peratus kekuatan otot paha sebelah yang normal dan memulakan aktiviti sukan yang spesifik.

Pelbagai kaedah senaman dan peralatan akan diajar dan digunakan oleh ahli fisioterapi bagi mencapai matlamat di atas.

Kedua-dua fasa di atas adalah penting untuk mengelakkan otot paha daripada mengecut dan mendapatkan kembali pergerakan lutut untuk membengkok.

Pesakit perlu memberikan kerjasama yang baik dan mempunyai keazaman yang kuat untuk kembali aktif.

Sesi fisioterapi adalah penting supaya sebarang masalah dapat dikenal pasti oleh doktor dengan awal dan fisioterapi boleh menggunakan kaedah peralatan dan senaman yang sesuai untuk mengatasi masalah tersebut.

Pesakit akan dibimbing oleh fisioterapi supaya melakukan senaman dengan teknik yang betul dan sesuai.

Selepas rawatan fisioterapi di hospital, pesakit juga perlu melakukan senaman di rumah mengikut kaedah dan bilangan ulangan senaman yang diajar.

Jika teknik yang betul dan bilangan yang diarahkan dibuat oleh pesakit, peralatan seperti perangsang otot-otot elektronik tidak diperlukan untuk menguatkan otot.

Pesakit perlu berbincang dengan doktor jika masih sukar untuk membengkokkan atau meluruskan lutut walaupun telah menjalani program rehabilitasi yang lengkap.

* Aktiviti spesifik sukan

Ini melibatkan senaman meluruskan dan membengkokkan lutut secara penuh, meningkatkan kekuatan kuadriseps sehingga 85 peratus kekuatan otot paha yang normal dan aktiviti asal sukan yang diceburi pesakit.

Sebagai contoh, bagi pemain bola sepak, senaman yang diberikan adalah seperti berjoging pada garisan lurus, berjoging dalam pergerakan huruf lapan dan berbasikal.

Bagi senaman yang digunakan setiap fasa, pembaca dinasihat mendapatkan nasihat daripada doktor pakar ortopedik dan fisioterapi mengenai kaedah senaman.

Kesimpulan

Rekonstruksi ACL adalah kaedah pembedahan yang paling berjaya untuk memulihkan lutut yang tidak stabil disebabkan oleh kecederaan ACL.

Kejayaan dalam mendapatkan kembali kekuatan asal lutut dan kembali aktif bersukan memerlukan program rehabilitasi yang intensif.

Kerjasama pesakit dalam melakukan senaman semasa rehabilitasi adalah penting untuk mendapatkan kembali kekuatan dan pergerakan penuh lutut.

lepas call ammar td, terus googled pasal "Kecederaan Lutut". sy copy article nih from web kementerian kesihatan mlysia. saya harap keadaan lutut suami saya xdelah seteruk seperti article sy baca diatas.. ammar baru balik jupe dokter.. lutut die xleh lurus sejak semalam.. katenye injured mase men bola.. dah tau lutut tuh sakit degil gak nak main.. huhu.. skrng kan dah susah.. ms kat nihon arituh selalu gak die komplen lutut rase cam nk tercabut (seriauuuuu ah!!).. pastu slalu cramp kalu men bola.. tp cam kelakar bile lutut cam nk tekehel buleh lak betulkan sendiri.. huhu.. sekarang saya sgt susah hati.. tp ammar kate xsakit cume xselesa sbb xleh luruskan kakinye.. huwaaa~ susahnya hatinya sayaa.. dokter td bg guard? ngan pain killer jek.. kene g x-ray sume bile balik bintulu smula next week.. huhu.. lambatnye..xkan nak tunggu balik bintulu dulu baru g jupe dokter lg..huhu..daijoubu kai dear? T_T ade sape2 pakar orthopedic kat sini?

ps* another great deal from MAS.. kaecchhhauuuka?? hmm..

spa wisdom



hajatnye nk cari body butter kt body shop tp terbeli scrub skali..body butter last bli kt gotemba kot.. 1st time abih stok body butter ku. kalu x, x abeh stok bli baru dah.. bgus2.. berblk pd brg td..boleh tahan jugak best nye set spa wisdom africa nih.. sesuai utk jiwa ku yg gundah nih.. kire baunye boleh melalokkan-ku seketika pastu lpas abih bau-bauannya sedih balik teringat kat laki i :(

sbenarnyee.. hajat sbenarnye g hachioji td nk cari shampoo.. pusing punye pusing cari kedai l'occitane xjupe2.. rupenye kt hachioji mn ade la.. kt machida ngan tacikawa adela.. hihi.. masyukk woo shampoo l'occitane tuh. arituh g bli perfume dpt sample shampoo try smlm best la plak. tukar angin la plak dah dekat setaun pakai shampoo body shop. boring dah. tp nk g bli bile tah. next week g shibuya kot. buleh bli.. tp cam lmbt lg. nk bli online takut xpuas ati lak xleh bau2.. hidu2.. kiv dulu la smpai kepala gatai2 baru g bli.. hihi

tpkan bile pas bli td baru tringat ade satu lg body butter xabih gune lg.. yg bli kt korea arituh.. ktmn tah letaknye.. xyah cr lagi la kot.. kalu dah abis stok yg nih br cari.. hihi.. tp rasenye taun depan baru abih stok baru nih.. besau gak nih.. lgpon lg bape bulan nk taun depan kan. hihi..

yoshh..tido2.. esok g skolah berusaha sehabis baik.. ade rezeki bulan doblas balik mesia jupe pakwe lah.. hihi~ bersemangaatttt!!!

-- Post From My iPhone

Tuesday, October 6, 2009


Until there was you, There was nothing for me, Days were endless without reason,
Now, each day has purpose, I wait for you, Knowing tomorrow's another day, Watching you leave gives me a reason, I wait once again for your return, Night after night, Day after day, Knowing the wait is worth my time, Just to spend those hours with you, Helps me make it through another day...

Tuesday, September 29, 2009

hidup ini bagaikan roda


sebelum kawin : bil tepon lah plg takmo bayau pasai mahaiii kes duk sakan berchenta

selapas kawin : bil tepon plg murah pon 1man5sen ¥en sorang.. murah la tuh banding ngan time sblm kawen

sekarang ( dah kawen dan sentiasa ingin berchenta ) :
bil tepon + bil skype + voip + top-up celcom.. xlarat nak bayau dah T_T

moral dan pengajaran.. kan best kalu leh duk same ngan suami cam dolu2 !_! xyah sebok2 nk berchenta kat tepon lame2 smpai panas telinga.. huhu... nk majuk pon xfeel dah pasal pujuk pon kot tepon jek kan..xbes2.. huhu.. ngantuk dah..nk pi berchenta dah ah.. 

kesimpulan * sentiasalah bersabar dan redha

Friday, September 11, 2009

projek raya 1



untuk tempahan untuk tahun DEPAN.. sile hubungi saya slepas raya ke-5.. keh keh keh..
ini adalah bekas letak cookies raya ye kawan2..warna sebenar ialah dark red @ maroon.. tp sbb gune ifon yg xberapa cukup pencahayaannya nmpak pudar sikit ye..

projek raya 2 bermula petang ini.. tunggu askar2 balik umah luh.. senang utk di buli.. keh keh keh~

Tuesday, September 8, 2009

the day i said that i will..


1 tahun 6 bulan yang lalu.. pukul 10 mlm gurai.. bertempat di masjid kat umah aku nih ler..bile abah datang kat aku.. bitau.. "ah, abah nk kawinkan ah dgn ammar nih.. setuju ke x? kalu setuju sign kat sini.." ahaks.. abah nih .. wat2 tanye lak.. aku lupe aku jawab ye ke x tp aku sign la kat borang nikah tuh.. menggeletar gitu.. hihi.. dgn 2 kali lafaz.. alhamdulillah dah setahun setengah dah memegang status puan nih... macam kelakau.. tp utk kedengaran lebih mude.. panggul cik puan la.. hihi..macam agak baru tp lame la jugak..

congratulation to us!! wihhiii~

semoga perkahwinan yg dibina atas nama chenta dan lillahi taala.. dengan rahmah dan berkat dariNya aku bermohon agar dipermudahkan perjalanan hidup kami sbgai suami-isteri dan dikurniakan anak2 yang kiut (drooooooling =P) amin~
uwaaaaaaaaaaaa~ jelesnye tgk gambar2 maternity shoot azia...
terasa mahu memiliki baby serta-merta!!

ishk2.. sabarlah wahai hati.. xdak rezeki lagi nk wata cemana dih..
cepatlah march!! xsabar nk grad..huhu

Sunday, September 6, 2009

alhamdulillah...
ammar dapat balik raya..yiihuu~ raye same2 kat malaya ofkos la kat kelate kan..
aternye dr bulan 5 lagi dok one-two-som turn raye tahun nih.. hihi

seb baek abah ade orang dalam nk bli tiket bas nih.. 
dapatla tiket from kl 18hb mlm pastu blk kl 22hb mlm.. huhu.. kijap je *_*
flight sume yilek!! dr kl ke klate la.. seb baek dr bintulu tak sold out lagi..
kalu x beraye tanpa suami la saye dengan 8 pasang baju raya ku itu~ huhu..

oh.. ammar baru belepas ke bintulu 1hb lepas.. selepas 2minggu berchenta di malaya..
baru seimnggu berpisah dgn suami terchenta.. tp
cam rase macam 3minggu dah.. huhu.. 
hubby.. i mishh u♥

seb baik kat umah nih ade adek 2org yg meng-havoc-kan hari2 ku.. 
hari2 bersmackdown ngan kakak.. i like~ haha... kakak tido nganku..mlm2 sblm tido maen2 tolak smpai jatuh katil luh.. haha..ofkos la aku menang =P pastu suke ugut kakak kalau x kemas katil ke angkat kain ke aku xkasik ape2.. haha.. rase best sungguh jadi kakak yang mithali nih 

pastu si adek bernama naim tuh aku lantik die jadi pembantu di ladang ku..
hari2 die lah yg mencuri ladang2 kamu di barn buddy sekalian.. haha..
jimat masa aku =P 

baru kul8 nih.. derang baru gi skolah sejam lepas dah rasa sunyi umah nih.. xsabau nk tunggu kakak abih upsr minggu nih.. banyak projek raya nk wat ngan kakak nih..
bukan projek sgt pon.. nk tunggu masa kene buli jek kakak tuh.. haha.. nk buli skrng sian lak die nk study.. sabau2.. hihihi~

esok cuti nuzul quran kot.. i like~~ sbb nnt derng2 xgi skolah teman aku.. hihi~


Wednesday, August 19, 2009

saya di malaya!!
dan sgt happy!! yeayy..
tp sgt panas.. akibat mkn durian ptg td. tp cam agak mabelles..

dan.. sy sekarang bersama suami.. heaven! ;)

Saturday, August 15, 2009

ahlan wasahlan ya ramadhan

kurang seminggu lagi ramadhan muncul lagi.. insyallah jika masih diberi kesempatan utk merasai nikmat puasa tahun nih.. sebulanlah (xcukup pon biasenye xtaulah kot2 taun nih cukup..hihi)saya akan berpuasa di malaya .. yeay! 
kepada muslimin muslimat di seluruh doonia.. slmat menjalani ibadah puasa diucapkan..

****

okeh.. tamat dah introduction.. mule2 nk cite pasal puasa tp bile tgk status sorg member kat fb nih terdetik lak nk tulis pasal nih.. Long-Distance-Marriage(LDM).. yelah sebelum nih duk bace jek status member nih .. maklumlah sblm nih xrs lagi kan cemana perasaaanngg nye.. bile dah rasa senirik even baru 3minggu + 1minggu (sebab minggu lepas ammar dtg nihon seminggu..hihi) baru tahu perasaang bagaimana perit, (heh!) rindu, sedih, dan macam2 perasaang lagi lah hidup sorg2 nih.. kalau cam baai (keadaan) saya dah bersama hampir 1tahun4bulan slpas kahwin..tup2 ammar dpt keje kat mesia kan.. mcm saya rasa bertuah sbb lpas kawin boleh merasailah perasaang bagaimana perasaang hidup bersama pas kahwin.. tp mcm saya pk kalaulah lpass2 kahwin tuh terus duk jauh2 kan.. mcm lagi senang kot nak sesuaikan diri sbb lpas kawin terus duk jauh2 pastu macam senang la nk maintain/ control emosi bile duk jauh nnt..(ayat cam keling jek.nvm asal paham.hihi)

sbenarnye mane2 pon same jek..masing2 ade pros & contras.. terpulang pada kita bagaimana nk mengawal emosi supaya bile kite rasa down jek cepat2 pk +ve dan selalu ingatkan diri setiap yg berlaku pasti ade hikmahnya.. sblm nih sy macam agak sedih sbb agak susah nk sesuaikan diri dgn LDM nih kan.. tepon hubby pon nangis..msg pon sedih2..family pon asyik tny ok ke x.. smpai ammar pon dtg balik ke sini minggu lpas sbb kesian kat saya duk sedih sorang2..haha seb baek bukan bli tiket baru..tukar tiket raya die arituh jek.. dan saya janji it was the 1st and last ammar dtg nihon semata2 nk dtg jenguk saya!! haha.. im sorry dear..i swear this will never happen again..hehe~ seb baek ammar xstat keje lagi buleh la dtg kan.. kalu dah keje nnt memang carik nahas la kan wat perangai gini..haha..

ok ..berbalik pada topic asal.. lpas ammar datang tuh saya dah muhasabah diri.. alhamdulillah allah bg kesenangan ammar nk dtg sini.. even jauh beribu batu tp buleh smpai gak..hihi..cuba bayangkan 1-2bulan sekali 4-5bulan sekali baru dpt jupe husband..humph~ xmampu la ku rasakan..macam member saya nih..die dah stat LDM nih sejurus selepas kahwin lagi.. sy rasa dlm usia 3weeks or 1month wedding kot.. kitorg pergi wedding die kat mesia februari arituh.. 2-2 member saya kt mrsm dulu..azia&amer.. hihi. azia cam angelina jolie.. bibir seksi gitu.. auw~ hai mommy azia..hihi

abaikan muke saya yg bulat bergentel itu~

hubby die keje ape xsure la..tp yg saya tau amer keje belayar la.. 4~5bulan sekali baru balik .. azia lak now buat msc kat ukm,bangi.. alhamdulillah rezeki derg..azia nih bunting pelamin gitu.. sweet lah~ skang mungkin dlm 5/6 bulan kot..congrats! kadng2 bile baca status azia kt fb mcm nk nanges lak.. yelah die peknen.. tensen dgn study lagi..rindu husband lagi..masa nih la ms yg plg die perlukan husband die.. dah la gi belayar kan.. kadang2 xdpt dihubungi...uwaaa~ tabah gile mu mummy!! kalaulah aku...huhu~ xdpt ku bayangkan perasaangmu..

bile kite pk .. pk jauh sikit.. xyah la jauh mane pon.. sekeliling kita je.. mesti kite buleh nampak apa kelebihan dan kekurangan kita.. cthnya mcm sy rasa.."oh..aku lah insan yg plg sedih di doooonia ini.." padahal ade lagi org yg lagi berat ujian dia dr kita.. kalu azia yg peknen tuh boleh napelah sy yg singel mingle lagi nih xleh jadi cam die..hihi.. yg penting kat sini kita mesti selalu muhasabah diri.. pandang sekeliling..pk sejenak ape yg berlaku telah berlaku dan akan berlaku pada kita.. pastu kene sentiasa redha...kalu xpk macamtuh, mulelah sedih la.. macam3 la kan..hihi..tu sayalah.. =P

to azia * jangan sedih2.. sabar okehh!! mesti boleh punye.. kene sentiasa ceria.. baby tuh pon rindukan babah die.. silelah jadi lebih kuat!! jangan risau aku akan sentiasa ceriakanmu di fb nanti.. jumpa kamu di barn buddyy.. fresh dari ladang!! jgn lupe jugak melawat aquarium aku.hihih... wish u luck azia!!!!! 

Friday, August 14, 2009

sharing is caring


mari berkongsi tips..yg video kat atas tuh salah satu contoh ujian yg Allah turunkan kt kita..kita dihantar ke dunia ni pon memang utk diuji..kalau sebut pasal ujian mmg banyak lah kan, cth : kesempitan (masa,wang,ruang), sakit, kematian, harta kekayaan pon satu ujian utk kite sume..jadi dr video kt atas tuh ape yg sy dpt kongsi setiap apa yg berlaku..setiap ape yg diuji kenelah sentiasa
  • Redha dgn ketentuan Allah
  • Bersangka baik pada Allah
  • Jangan berputus asa
  • Usaha yg berterusan
  • Doa dan tawakkal
renung-renungkanlah dan selamat beramal

Tuesday, August 11, 2009

don`t be sad


my dear,
sayangku, dont be sad.. i just love u..
semoga Allah berkati cinta kita..
semoga sedikit sebanyak ilmu yg dibaca dpt tenteramkan jiwa syg & 
menjadi lebih kuat..
serahkan pada-Nya.. iA masa depan cerah buat kita

abang より,
10/08/2009
5.05 am


ammar dah balik malaya pagi td.. dah selamat sampai pon..sblm gerak pagi td, die hadiahkan saya buku nih dgn sedikit ayat-ayat chenta yg ditulis dlmnya..hihi.. xbace lagi la tp sbb xsedih lg nnt kang bile sedih baru bace =P
nih rsnye 2nd time dapat purezento berbentuk buku.. pasal sy xsuke membaca.. ahaks..
 1st time dpt novel Ayat-ayat cinta tuh.. jiwang gitu..hihi.. tp sayang seribu kali sayang kat mane tah buku tuh skrng..sape tau kat mane pulangkan ekkk..huhu
sementara sekolah masih cuti sampai esok .. mari membaca buku-buku ilmiah sket.. baru jiwa tenang sket.. pastu gi skolah khamis ngan jumaat..
ari ahad balik mesia!! yahoo!~

Sunday, August 9, 2009

sang suami akan pulang ke tanah air.. esok! 
ye EsoK!! huhu.. sungguh cepat masa berlalu >!<
baru nk bemesra bermanja.. tup tup esok ah 10hb dah..

never mind..

明日までいっぱい−いっぱいスゥイツメモーリを作ろう✻
(sehingga esok, mari melakarkan memori indah sebanyak-banyaknya)

Tuesday, August 4, 2009

♬♪ love is in the air ♫♪

my HUSBAND  is coming to visit his  WIFE here..
yahuuu~

please pray for his long journey..
Sg.Petani-KLIA-Narita..

mmg kerja gila bcoz i'll be in Malaya within 2 weeks from today and ammar will be here until 10th.. so, sy akan berada di awan-awangan lah dalam ms tersebut!!

 LOVE is crazy.. haha.. mmg gile okeh! tp gila suami isteri xpe..Allah redha.. hihi

tp kita hanya merancang Dia yg menentukan..
dan telah tertulis my Ammar (read : ammar saya bukan myanmar ye Fae :P) 
akan dtg melawat saya kt sini..

thank you Allah


ps* to abe & loh : plis dont tell Abah about this.. sy malas nk layan pertanyaan abah byk2 nnt..hahah~ 




Monday, August 3, 2009

sejak 2-3minggu lalu.. 
hari2 (read: hari-hari okeh!) aku "memerut"
baik ke utk aku? baik tuh mmg baik tp kalu dah hari2 2-3 kali mn nk larat weh..
dehydrate aku dibuatnya T_T
xsure adekah disebabkan mkn maggi yg pelbagai perisa tuh atau sbb lain..
rase mcm xexpired lg meggi2 tersebut.. ke mungkin perut ku xseswai? xkan lah kot kan aku nih pemakan due alam.. alam siang dan malam..hihi
tp mkn meggi pon meggi sihat lah.. ade sayur sebanyak mungkin dan telur sebijik.. hihi..
bersabarlah wahai perut.. nnt nk blk mesia dah.. xyah mkn meggi dah.. yeay!


ps* kawan2 sile jaga kesihatan anda...夏バテご注意!*natsu bate= penyakit musim panas
ade org nk datang melawat saya lah minggu nih... yeeehuu~

*eh, umi selalu pesan jgn happy2 sgt.. nnt last2 nangis.. hihi.. so rilek2 jek



rindu la plak nk jalan2 ramai2 camni.. huhu~

Saturday, August 1, 2009

AMALAN SEPANJANG BULAN SYAABAN

Bulan Syaaban adalah bulan mulia iaitu bulan yang terletak di antara bulan Rejab padanya Nabi Muhammad s.a.w. melakukan Isra' dan Mikraj dan bulan Ramadhan dimana padanya seluruh umat Islam diwajibkan mengerjakan puasa Ramadhan salah satu dari rukun Islam yang mulia. Ketika bulan tersebut di hubungkait yang rapat kerana sesungguhnya orang yang mensucikan badannya pada bulan Rejab maka ia akan mensucikan hatinya pada bulan Syaaban dan orang yang mensucikan hatinya pada bulan Syaaban akan mensucikan rohnya pada bulan Ramadhan.

Sesungguhnya bulan Rejab untuk memohon keampunan dari segala dosa dan bulan Syaaban pula untuk memperbaiki hati dari segala cacat dan bulan Ramadhan pula untuk memberi penerangan hati sedang malam Lailatul Qadar adalah mendekatkan diri kepada Allah s.w.t.

Peristiwa yang paling bersejarah yang berlaku pada bulan Syaaban ialah peristiwa pertukaran kiblat. Allah swt telah mengarahkan Rasul-Nya memindahkan kiblat sembahyang daripada masjid al-Aqsa di Bait al-Maqdis ke Kaabah di Mekah. Dalam satu hadis yang diriwayatkan oleh Bukhari dan Muslim daripada seorang sahabat al-Bara' bin Azib maksudnya: ''Selepas Rasulullah sampai ke Madinah al-Munawarah, baginda dan para sahabat bersembahyang berkiblatkan Baitulmakdis al-selama lebih kurang enam belas atau tujuh belas bulan. Selepas tempoh tersebut barulah diturunkan wahyu menyuruh baginda berpaling ke Mekah. Peristiwa pertukaran kiblat berlaku di dalam masjid Qiblatain. Suruhan pertukaran kiblat berlaku ketika Rasulullah sedang bersembahyang Asar.

Pertukaran kiblat menjadi isu besar di Madinah. Orang Yahudi mengambil kesempatan menabur fitnah memperlekehkan dakwah Rasulullah. Lalu diturunkan ayat 142 Surah al-Baqarah. Maksudnya: Akan berkata orang-orang yang kurang akalnya: ''Apakah yang memalingkan mereka (umat Islam) dari kiblat mereka (Baitulmaqdis) yang dahulunya mereka telah berkiblat kepadanya. Katakanlah: ''Kepunyaan Allah timur dan barat, dia memberi petunjuk kepada sesiapa yang dikehendaki-Nya ke jalan yang lurus.

Peristiwa ini berlaku pada tahun kedua Hijrah pada bulan Syaaban. Kebenaran daripada Allah swt untuk kembali berkiblatkan Kaabah adalah contoh doa Rasulullah yang dikabulkan oleh Allah swt. Ini kerana Rasulullah sudah lama mengangkat tangannya berdoa dan memandang ke langit meminta pertukaran kiblat ke Kaabah. Permintaan Rasulullah tersebut telah diperkenankan oleh Allah swt pada bulan Syaaban.

Perkara itu telah dirakamkan oleh Allah s.w.t. di dalam kitab suci Al-Quran Al-Karim dengan firmannya:

Yang bermaksud: Kerapkali kami melihat engkau (wahai Muhammad) berulang-ulaang menadah ke langit, maka kami benarkan engkau berpaling mengadap kiblat yang engkau sukai, oleh itu palingkanlah muka kearah Al-Masjidil Haram (tempat letaknya kaabah) dan di mana sahaja kamu berada maka hadapkanlah mukamu ke arahnya. Dan sesungguhnya orang-orang (Yahudi dan Nasrani) yang telah diberikan kitab, mereka mengetahui bahawa perkara (berkiblat ke kaabah) itu adalah perintah yang benar dari tuhan mereka, dan Allah s.w.t. tidak sekali-kali lali akan apa yang mereka lakukan.


Oleh sebab bulan Syaaban adalah diantara bulan-bulan yang mulia dan mempunyai keistimewaan yang tertentu, maka wajar sekali jangan kita biarkannya berlalu begitu sahaja tanpa mengerjakan amal-amal soleh yang telah dilakukan oleh nabi Muhammad s.a.w..

Diantara amalan-amalan yang sewajarnya dilakukan oleh kaum muslimin didalam sepanjang bulan Syaaban adalah seperti berikut:

  • Berpuasa Sabda Rasulullah s.a.w. Yang bermaksud: Dari Aishah r.a., katanya : " ..... Aku tidak melihat Rasulullah s.a.w. berpuasa sebulan genap, sesuatu bulan melainkan bulan Ramadhan, dan aku tidak melihatnya mengerjakan puasa pada bulan yang lain lebih banyak daripada yang dikerjakan dalam bulan Syaaban ".
  • Banyak melakukan amalan takwa dan taat.
  • Menahan dan menjauhkan diri daripada melakukan perbuatan maksiat dan dosa. Sabda Rasulullah s.a.w. yang bermaksud: " Barangsiapa mengagungkan bulan Syaaban dan bertakwa kepada Allah s.w.t. dan melakukan ketaatan kepadanya dan menahan diri berbuat maksiat, maka Allah akan mengampuni dosa-dosanya dan memberi keamanan kepadanya dari kemalangan-kemalangan mahupun penyakit-penyakit yang terjadi pada tahun itu seluruhnya ".
  • Menghidupkan malam Nisfu Syaaban dengan ibadat-ibadat seperti membaca Al-Quran, bertaubat, beristiqafar, berzikir dan sebagainya. Sabda Rasulullah s.a.w. bermaksud: " Barangsiapa menghidupkan malam daripada dua hari raya dan malam pertengahan daripada bulan Sya'ban, hatinya tidak akan mati, manakala hati-hati orang lain mati ".
  • Memperbanyakkan sembahyang-sembahyang sunat seperti sembahyang sunat hajat, sunat tahajud, sunat taubat, sunat tasbih dan lain-lain lagi.
  • Bersedekah bagi menolong meringankan penderitaan fakir miskin atau anak-anak yatim.
  • Melakukan amal-amal kebajikan serta memohon keampunan dua ibu-bapa.
  • Memohon restu kehadrat Allah s.w.t. bagi keselamatan dan kebahagiaan dunia dan akhirat.
  • Memohon restu kehadrat Allah s.w.t. semoga terhindar dari segala bala bencana, mala petaka dan huru-hara bagi diri sendiri, ahli keluarga, kaum muslimin dan muslimat, bangsa dan negara.
  • Berusaha untuk mendapatkan keredhaan Allah s.w.t. disetiap bidang amal kebajikan yang kita laksanakan.


Beramallah menurut keimanan masing-masing kalau tidak dapat dilaksanakan semua janganlah ditinggalkan semuanya, lebihan umur kita yang masih tinggal sedikit lagi, hampir sampai ke penghujungnya. Rebutlah amal-amal sebanyak-banyak yang boleh, bertaubatlah kepada Allah dosa-dosa yang banyak dengan segala kesungguhan untuk bekal kita di akhirat, kerana yang akan pergi tidak pulang lagi.

“ Sesiapa yang menghendaki(dengan amal usahanya) mendapat faedah di akhirat, kami akan memberinya mendapat tambahan pada faedah yang dikehendakinya dan sesiapa yang menghendaki (dengan amal usahanya) kebaikkan dunia itu (sekadar yang kami tentukan) dan ia tidak akan memperolehi sesuatu bahagian pun di akhirat kelak.” (Surah as-Syura: 30).

Friday, July 31, 2009

tensen kan kalu ter-bangun tido disebabkan oleh mimpi buruk?? huhu~
i bet nih adalah mimpi terburuk pernah ku alami sepanjang di nihon.. (yeke? jarang mimpi ke sbb lupa mimpi?) semalam mimpi diBULI!!! huwaaaaaaa~ tensen gile.. kene buli kt sekolah mane tah.. tp otai2 yang wujud ialah matju,keyo,hilman,hanis bakeri dan salman.. sume old school punye kawan.. kawan ke?? hiihi.. tp yg saya ingat salman tuh mmg otai la.. tp wujud juga watak spt bintat?? ke apros??(hahaha sbb bentuk wajah yg hampir sama) dak nih bg surat ape tah xsempt nk bc.. kunun2 nk tenangkan aku lah.. huhu ..
tp pas bgn tido tuh.. cam nk tumbuk derng2 yg buli aku nih.. haha.. hampeh punye mimpi.. padahal watak2 berkenaan bukan aku kenal sgt pon derang2 nih.. haha.. 

what A dream!!

ps* mungkin sebelum tido perlu lebehkan pillow talk yg romentik2 sket dgn suami di malaya barulah mimpi indah ye dak?? tp xcukup romentik ke pillow talk semalam?? hmm.. wondering~

Tuesday, December 29, 2009

100th entry



Entry ke-100 utk tahun 2009.. hihi.. tahniah! pachi.pachi* tepuk tangan sikit utk diri sendiri.. kui kui~ mungkin nih posting terakhir la kot utk tahun nih.. kita jumpa di tahun depan ye.. azam tahun baru.. recycle azam tahun2 lepas la kot.. hihi..

Last week, berjaya gi Onsen RYouko di Shizuoka.. tahniah jugak! onsen ryokou : hotspring Holiday la kots.. hihi.. i like~ thanks cyg bawak gi jenjalan melihat alam.. seronok nek train sebab xkan ade jalan jam.. pastu berjaya smpai ke tempat yg ingin dituju dalam masa yang diingini.. (tteiuka, xdek kete pon nak doraibu kat japang nih.. haha) masuk kampong tah ape2 kat kepulauan Izu nuh.. best gak.. sangat kekampungan.. dan sgt romancikus ♥

so, kepada semua pasangan yg sedang ingin bercinta.. pergilah onsen ryokou bersama pasangan anda! tapi awas☝pastikan anda dah kawen ye.. buleh gak gi ngan member2 tp xberapa romancikus la kots.. hihih..

sebagai kenang-kenangan utk diri sendiri.. saya persembahkan bideo dibawah utk tatapan diri sendiri jugak... keh keh keh~




Wednesday, December 23, 2009

winter break~



i like =) will be off from school from Dec23 ~ Jan 3, 2010.


cuti kali nih bermula dgn baik sekali.. dimulakan dengan bismilillah pastu terus memecut ke IKEA cawangan terdekat bersama bff ( bff la sangat.. hahaa!!) plan nak gi lepak hachioji jek ngan puan nad & co. tapi tepaksa cancel sebab semalam dah mimpi2 shopping kat ikea. hihi.
so kul9 lg bersiap2 utk g memandangkan jaraknya sejam setengah dr rumah. nk elak jam sbb arinih kan cuti sempena hari jadi maharaja japan yg ke 76! happy bday emperor!!

smpai kul11 lebeh lunch dulu. too bad xleh makan meatball kt ikea. harrem okeh! Emmet Prius balik nnt belanja i meatball kt ikea okeh!! tp lunch mmg marbeles.. i like~ lpas kenyang perut suka hati, weols round2 smpai 3jam so kul4 pulang ke pangkal jalan. gebang jek lebeh nk shopping.. last2 bli 2 barang berjumlah ¥seribu sahaja.. hihi.. jamu mate jek. yg sorg lg beli byk la jugak tp xsehebat yg digambarkan semlm.. haha~

disebabkan tekak saya nih dah lame dok gian nk minum kopi ( sejak wiken arituh lg. dah janji ngan kak een nk minum kopi pas g minami! tp xkesampaian sbb anep blanje kt cappucioza nantoka nantoka.. makaseyy!!) kami drive-truuu jek kopi.. kakak jg kaunter tuh tny nk pi sambut krismes ke..hihi.. kami xlayan la kakak krismes2 nih =P

skang dah smpai umah.. kurang sejam yg lepas.. permulaan cuti yg bagus kan.. i like~~
so sekarang, saya menunggu kehadiran suami terchenta ke bumi sakura.. xsabar nk g jamu mata kt year-end-sale di sekitar tokyo!! yeeehu~ (lompat gembira sikit2 sebab thesis xsiap lagi =P)

良いお年を、みんな!!

Tuesday, December 22, 2009

health tip of the day

Hang a Food Pyramid chart on your wall to remind you to eat accordingly.





ps* thanks mirun.. kak ah copy from ur blog.. hihi

Thursday, December 17, 2009

saya mahu ini..


encik santa.. can i have this??? kalu bukan utk christmas pon i want for my becoming graduation present.. hahaha.. akan berusaha utk mendapatkanya.. lalala~~

ps* again..I luv U husband!! dalam kurungan.. (xmo belanje i ke?? hik hik)

Wednesday, December 16, 2009

cuti musim sejuk hampir tiba..


I really really really need to be FOCUS!!!

selamat berusaha utk diri sendiri.. !

Monday, November 30, 2009






okeh.. mari membilang secara ke bawah ( count-down )


Daisypath Vacation tickers

*lambat lagi la tapinye T_T! berusaha!!

Thursday, November 19, 2009

Beautiful Sleep



beautiful sleep no more @_@!

dah jadik cam mata panda kat atas dah mate-ku.. uhuks! penat memejam mata pas subuh tadi.. hasrat di hati nk bgn kul9 ke... tp xberjaya.. sejam pertama xberjaya nk tido bukak ifon.. stgh jam pastu bukak mekbuk lah! xkuasa nk golek lama-lama yg xmembuahkan hasil.. huhu..
semalam lpas abis sessi meluah perasaan..tido.. kul5 dah sedar...try golek3 lagi 530pg bgn dah.. huaaa~~ tido 4jam jek..ngantuk la nih! bnyak bende sgt bermain di pikiran ku..smapai nk tido pon xlena dah sekarang.. agak poyos bunyiknyeee tp percayalahh!!!

① memikirkan masa depan yang belum pasti.. cemana nk settle down kt melakee nnt?? buleh ke dok sorang2 nnt?? nk ke adik aku teman aku nanti?? nanti nak gi keje ngan sape?? ngan ape?? buleh ke jd cikgu nih?? bijak kah aku?? huuuuuiii~~~ ponin den!

② pikir cemano nk survive lg 2-3bulan kat japanggg nih.. xlarat ah!

③ pikir suami lagi..yg nih memang setiap saat la..huhu

④ haaa.. yg nih paling penting.. tgh pikir bile nk stat tulis syuuron!!! i.e thesis ku.. huaa!! sgt xbersemangat.. alhamdulillah research berjalan dgn lancar berkat usaha keras, disiplin diri dan tunjuk ajar sensei.. cuma mood nk menaip blom datang lagi.. bile tah nak datang nih... mampu ke aku menghasilkan sebuku thesis dalam bahasa INGGERIS?? sungguh la aku xreti...

⑤ pikir pasal final nanti.. semalam sensei dah bagi tarikh . 26 Januari 2010. xlame dah nih.. bile nak matome (summarize) data?? graf?? data yang beriban itu?? nanti present, mitsubori sensei nk tanya soalan ape?? hu...nebesnye!

⑥ pikir nanti nak bawak gucik jalan mane?? (sebenarnye aku yg nak jalan2. hihi) pastu pikir pagi nanti cikta datang nak bawak gi mane lagi?? cemana nk bagi luas sikit umah aku yg secoett nih?? nanti ammar dtg nak jalan mane lak?? huii~~ patutlah xleh tido..

⑦ pastu arinih punye TA abis kul bape?? nak gi umah Jue kul bape?? esok nak gi narita kul bape?? tahun nih bape kali dah aku gi narita epot nuh.. 10kali ade kot.. hahaha.. menyampah!

⑧ ok nih last.. pikir nak masak ape weekend nih??? derang nk datang melepek nih sempena 3renkyuu.. i likee~~ tp nak masok apo???? ade org dah offer nk wat asam pedas! yeay!! i like~~
ingat nk wat soto ayam mlm tuh.. tp sempat ke? nk wat takoyaki gak ke?? dessert apo?? hiburan pula bagaimana?? ooppss.. terlebih sudah!

okey tamat! jom brekpass!!





Sunday, November 15, 2009

tarraa~~


gambar yang terpilih kali ini ♫

hihi... sebenarnye nk updet background baru jek.. kuikui kui~~ pastu sbb mood hari nih adalah cemerlang spt semerlangnya cuaca hari nih bukak balik blog nih.. keke.. nebes jek kan tibe2 private! saja gatai sebenornye..

pastu sebab lain ialah tanda protes kat sorang tuh.. tp tula kan.. watpa la nk merajuk2 kan.. xmemberi manfaat lansung..dah la jauhs.. xfeel lansung! biasalah.. itu adaah salah satu simptom jiwa kacau.. kakakak~~

dan saya adalah sgt penat harini.. tp sangatlah puas hati buleh gi menghirup udara yang segar ( disamping kadang-kadang ade bau kurang enak dari pokok2 ginkou) di Tachikawa Koen bersama rakan2 terchenta.. i like mungkin hari ini ialah hari terakhirku untuk acara melihat daun-daun kuning-merah yang meluruh bagi tahun ini. mungkin lah kan.. sapa tau ade lg next week.. hihi..



oh lupe nak jimang..hik hik! dengan perasaan berkobar2 semalam balik dari umah Pn.Nad kul 11mlm (again!) buat roti pita nih utk dibuat bento g tachikawa tadi..kul12 stat..2jam bread-maker bekerja sambil aku menjenguk ladang..kul 330 pagi baru tido.. akibatnye abes buah anggur di kebun barn buddy ku dicurik! kul930 baru bgn.. huhu.. yada yada yada!! tp xpe.. masa kat umah kak Nad.. berjaya curik totoro punye bunga 30kuntum.. hahah..

akhir kata..tak akhir sangatlah sebenarnye.. I Love u Husband! (tibe-tibe sangat kan!)
xpe i likee~~

Wednesday, November 11, 2009

pierre andre...


i memang heart u so much laaa...
serius!! sebelom nih memang la saya amat mengkagumi beliau.. dah la kiut... comel lak tuh.. walopon xberape ensem tp i like laa.. xcaye cube g tgk balik cite gol & gincu.. x pon .. em.. haa.. dunia baru.. hihi.. tak ke best kalu boypren kiut camtuh.. care die sebut sayang tuh.. shayang bunyin nye.. haha.. kawaaaisssyo!! dulu aku selalu bitau ammar suh jadi seorang boyfren macam pierre.. haha.. tu dolu2 okeh.. sekarang tidak lagi! no no no.. kenapa?? lihat gambar dibawah..


lihat lagi...


dan lagi..


sebabnye ialah.... oh puhlisssssss la! ade ke.. abe cakap ( dan sume rakan2 mereka ) cakap muke Pesot cam Pierre!!!!! huwaaaaa~~~~ sungguh lah xleh terima okehh!! punye lah pierre tuh ensem..lemah lembut.. baik hati.. bijaksana.. romancikuss lagi.. xdelah aku cakap Pesot xde ciri2 yg tersebut.. kalu xde xkan la aweks kirim sejadah kan.. opps.. haha.. helllooo~~ pulissss lah abe n the geng!! jangan samekan pesot ngan pierre-ku.. haha.. emo lak kan =P tibe2 jek kan.. hihi.. sebenarnye teringat saat2 manis mase abe datang sini arituh.. huk huk.. dah la dtg kejap! pttnye dtg 19hari jadi 6hari jek! wth?? menyampah.. baru nk ilang sedih tibe2 abe dah balik ke pangkuan petronas.. bencik la petronas!! dah la anta ammar keje jauh2... haha.. tibe2 lagi!!

xpe2.. semua ini hanyalah sementara... xsabau nk tunggu gucik/kakcik datang next week lak.. buleh ler menemani aku yg berhati lara nih.. walopon dtg 2minggu jek.. xpe2.. nnt nak hangkut ngan gucik skali ke lab.. buleh ler tulung aku wat syuuron skali.. haha.. i like~~ nnt mesti buleh suh die masak2.. teman sopim2.. jalan2.. oh.. i miss jalan2.. sopim2.. cepat la dtg cekkk!! harap2 visa application nnt xde masalah ape2 lah kan.. time kasih la kat gewe abe-ku kerna sudi menolom gi submit borang visa gucit due to kebizian abe yg kunun2 nye bz. nyampah kt petronas lagi!! huhu..

pas gucik dtg lak makcik-ku n femly lak nk dtg seminggu.. yahoo!! pastu ammar tersayang lak datang.. yiihaa!! nmpaknye stat minggu depan xdelah saya bersedih hati lagi.. hihi.. alhamdulillah.. dimurahkan rezeki diorg nk dtg sini..buat femly-ku yg xberkesempatan dtg melawat ah janganlah bersedih hati.. insyaallah adelah tuh rezeki kat lain pulak kann.. pastu kalu rindu kat i yg sorang nih.. jangan gusarr... i akan pulang ke malaya sesudah tamatnye last presentation bulan 1 nanti.. insyallahh.. pastu dtg balik bulan 3 ngan abah, umi dan adik2 utk graduation day.. phewww~~ pjg lg perjalanan nih weh! harus berusaha demi menyiapkan sebuku thesis!!

doakan saya! ok last sekali tataplah gambar hero malaya poojaaanku


xsame lansung ok ngan Pesot!! haha..


Friday, November 6, 2009

sashiburini~~





setelah sekian lame xmembaking.. last time raye arituh la kot, kat mesia kan. ari selase time cuti hari kebudayaan satu Japang arituh wat egg tart nih bawak pi mkn umah kak Nad. sambil2 memakan Mee Rebus ala Nadiah Hanim. i likeee~~

Tuesday, November 3, 2009

lillahi ta`ala

Kalau kamu cintakan bunga, bunga akan layu,
Kalau kamu cintakan harta, harta akan musnah,
Kalau kamu cintakan manusia, manusia pasti mati,
Tetapi cintailah Allah, kerana Allah kekal abadi.




Sunday, November 1, 2009




As I stand here in this place where we have come,
To unite us together and be made one,
I know deep in my heart you've been created just for me,
And there's no other in this world that can match me perfectly.

Soon will pronounce us husband and wife,
And it's to you and you alone I pledge my life.
I'm making a commitment until death do we part.
I could be united with none other because you forever have my heart.

As I gaze up into your amazing eyes so bright,
The love that I see there makes our union seem so right,
But I’m not going just on feelings on that you have my word.
I know because of thought and prayer. Our marriage is of the Lord.

You are my love, my life, the song I sing.
God has given you to me for all eternity,
And this ring on my finger reminds me constantly,
You are my joy, the one, my love
You are my everything.


Saturday, October 31, 2009

tidakkah ianya begitu menggiurkan..

advance course la plak kan.. pandai depa wat duit naa.. tp cam berminat la plak.. lgpon lame dah cake-kit aku dok bersemadi lam lemari nuh.. tp kalu pikir2 kekangan masa yang ade nih.. hmm.. pk 4-5 kali gak la nk join ke tak.. kawan2 sperjuangan sekaliann.. bagaimanakahh??



Thursday, October 29, 2009

Nikko is Nippon


24 Oct 2009

Lawatan melihat daun luruh di Nikko sempena Autumn 09'.. chantek! subhanallah. berchenta sungguh lah nk bangun pukul 430 pagi.. nak naik tren pukul520 pagi! fuuh~ sejut2 nih kan.. jumpe kak een ngan kak eima kat asakusa. naik express train ke nikko smpai 935pagi. aktiviti ; melihat daun kuning, melihat air terjun, Makan Yuba! makan soba! mkn banyak gile! haha.. last gi onsen tp rendam kaki jek la sbb kashikiri-onsen sume dah penuh. seb baek ade onsen rendam kaki saje kat eki ape tah. lupe! balik naik express train lagi smpai hachioji 1130 mlm. otsukaress! nest nk g onsen-ryoukou lak! lalala~





25 Nov 2006
hampir 3 tahun yang lalu..





Lawatan melihat daun luruh di Nikko sempena Autumn 06.. tp mase nih nk winter dah.. xdek dah kot daun2 cantek.. tp mmg memorable-lah.. nk tergelak pon ade tgk muke masing2..keh keh.. pg tempat same tp dengan ahli yang berbeda.. so, pengalaman die pon xsame lah kan.. macam 3thn lepas.. hingusan lagi.. naik kakutei(local tren) g nikko.. kes xreti bangun awal.. kebas buntut2.. haha... tp mmg Fun la.. i Like~~~

Al-'Asr[1]Demi Masa! [2]Sesungguhnya manusia itu dalam kerugian - [3]Kecuali orang-orang yang beriman dan beramal soleh, dan mereka pula berpesan-pesan dengan kebenaran serta berpesan-pesan dengan sabar.

Wednesday, October 28, 2009

来た~~~

sensei yg datangnye..huhu.. penat aku berdoa supaya sensei xdatang menapak ke lab arinih.. tapi hampa T_T! sensei datang dengan lenggang lenggoknye.. dan bertanya akan progress data aku... lalu aku menjawab.. "sory sensei saya masih belum dapat membuat graf itu..tp saya dah run beribu-ribu data semalam.. ini kerana sy bercadang ingin membuat graf di rumah semalam, tp laptop saya bengong!!!" huaaaaa~ bencilah mekbuk!! asal la buleh lupe yg file excel tuh xleh bukak kat mekbuk! rasa mcm nk gi bli laptop lain dan2 jek semalam! huhu.. buduss.. ade gak faktor2 lain menyebabkan xjd terus nk wat graf semalam.. huhu.. bencik!

terasa agak tak cerdik bila memberi alasan sebegitu rupa kepada sensei ku.. tp nk wat macamna.. hidup mesti diteruskan!! saya perlu abiskan sume2 nih!! tp sensei bagaikan memahami ku.. memberitahu, xpe2 buat slow2.. senang jek tuh.. nnt tunjuk kat saya! huhu.. i lebiu la sensei~ nk menitis ayaq mata ku.. awat la sensei baik sgt.. kan sume budak2 dah naik minyakk..termasuklah aku.. huihih~

aku doakan sensei moga2 sehat selalu.. agar ditetapkan hatinya supaya menjadi sensei yg menyayangi ku sampai aku grad nanti.. supaya sensei xjemu2 membantu-ku, mengajarku dan sumenyelah!! hihi.. lebiu sensei!

Tuesday, October 27, 2009

malam yg sepi


terasa ingin minum coffeeee sedap!! mocha mungkin.. hmm.. mungkin juga hot-macha latte...huwaaaa tamaraa~~naiii >_<"

Soalnya Hati


Sunnatullah ; hati= al-Qalbu sesuatu yang berbolak-balik. Sesuai dengan sifat hati yang selalu berubah-ubah, kadang-kadang ia tenang, yakin, percaya akan Allah, dan kadang-kadang ia terbalik, gelisah, kecewa, tidak nyaman..

Pasti ada dalam satu ketika kita diberi pilihan berbeza dan kite nampak sama saja. Atau tiba benda yang dibenci, sedangkan ia baik untuk kita, dan yang kita sukai tidak baik utk kita. dan bila kita tanya pada hati, ianya membisu. Maka saat itulah, mohonlah pada Allah agar diberi petunjuk pada hati yang selalu berbolak balik ini.

Wahai tuhanku, aku memohon pilihan dengan ilmuMu dan memohon takdirMu dengan kekuasaanMu. Dan aku memohon daripada kelebihanMu yang amat besar. Sesungguhnya Engkau sahaja mampu segalanya dan aku tidak mampu dan Engkau amat mengetahui sedangkan aku tidak mengetahui. Engkau mengetahui segala perkara ghaib. Wahai tuhanku sekiranya /engkau ketahui bahawa perkara ini adalah yang terbaik buatku dalam perkara agamaku, didalam kehidupanku serta kehidupanku selanjutnya, maka takdirkanlah perkara itu untuk ku serta permudahkannya untuk ku dan berkatilah aku padanya. Sekiranya Engkau ketahui baha perkara ini adalah bukan yang terbaik buatku dalam perkara agamaku, di dalam kehidupan ku serta kehidupan ku selanjutnya, maka jauhilah daripadanya serta takdirkanlah yang terbaik buatku serta berkatilah aku.

amin.ya rabbal alamin.

Wednesday, October 21, 2009

pengalaman mengajar erti kehidupan

yoshhh.. sempat gak gi bank before kul3 td.. mcm pelesit bawak beskal.. arrived 5mins sblm bank tutup.. hihi.. settled satu lg bende ; bank-in tuition fees utk final sem nih.. berjumlah ¥385000 sajokk!! bersamaan ¥ x 3.8 =rm kire senirik.. fuuh~ kalu pakai duit senirik xsamggup dah byr seb baek duit dot dot dot.. tepaksa berusaha dgn lebih tekun utk final sem nih sblm grad tahun depan supaya worth every ¥en yg dibayar..

tp skrng (read: while i blog this) sy xberusaha pon dgn research sy.. sy kt kedai kopi semasa entry nih ditulis ye.. research progress?? thesis?? balik sini 2minggu dah tp progress ialah 0%.. g skolah prepare utk lab dak2 3rd yer yg 2kali seminggu tuh jek. oklah dr xgi lab lansung kan.. so bende yg xsettle2 lagi ialah ; thesis & data collection yg belom2 habis lagi..

haa.. smlm punye cite..pagi2..slps msg sepam due ngan sorg makcik (haha!) nih pastu memikirkan xde satu pon family planning method yg 100% berkesan sy bertekad utk g jupe gynae kt sini. tu pon kul5 baru g lpas g lab ngan library pinjam buku sume.. tp sblm g klinik tuh study sket2 words yg berkaitan. tny doc-to-be -sarah sket2.. translate O&G to japanese.. baru ku tahu 婦人科 hihi.. googled klinik yg berkaitan dll..

kt hosptl wat urine test. pastu jupe dokter bitau yg sy x pe*t lg sejak last 3 weeks n dah wat pregnancy test tp -ve. oo.. ms wat test bile kuar -ve perasaan kecewa ttp ade walopon sy yakin ia akan -ve. buleh x? hihi..
dokter tuh laki yuuols.. ahaks.. seb baek tue.. die intebiu sket sbyk pastu suh g blik sblh nk wat ultrasound.. xsasspek pon dokter seserius ini tp kalu xwat ultrasound mn nk tau kan peknen ke x.. stakat wat urine test kt umah buleh wat.. hihi.. dokter cek( hny sarah yg tahu..haha) die soh sy tgk kat screen.. sile bayangkan org wat ultrasound nk tgk baby lam perot camana.. hihi.. excited gak seposen tp my case xnampak baby la.. cume nmpk telur?? yg sdg menuju ke temptnye.. hihi.. dokter ckp normal jek maybe 1-2 mimggu lg pe*ts lah.. sbb musabab lmbt?? stresss katenye.. mumgkin asek ingat husband yg kejauhan kate dokter :( sedih seposen tp dokter tuh baek jek.. aku suke la dokter!! n my dream WAS to be a doc.. tp xkesampaian kann..

pastu nurse ajar cr menyukat suhu badan dan sy dgr gitu2 jek sbb dah ngantuks.. lame tuh kt spital.. 2jam lebeh kots. ok settled!! berbaloi bayar ¥8500.. around rm400 sbb card insurance expired!! haha.. at least sy tahu yg sy nih normal spt wanita2 lain.. hihi.. alhamdulillah~

skrng paham ape itu pengalaman memgajar erti kehidupan kawan2 sekalian?? to my darling husband.. dont worry too much about me. im doing good here walopom setiap sms/ chat/ call / video call sy adalah spt sgt xkeruan... but im still hoping that ill see u verrrrrrrryyyy the soon.. huhu.. miss u ;(


dokter kasi booklet suh isi temperature bdn setiap hari.. leceh!! xmo wat.. haha




video call ngan my.ammar.. huhu.. xmengubat kerinduan pon.. huhu

moral dan pengajaran : experience is always the best teacher.

でわでわ. Tamat!

-- Post From My iPhone

Tuesday, October 20, 2009

dokter kate saye stress..adekah saya benar2 stress??
k enn..jom kouyou!! kot2 la buleh hilang stress saya nih.. hihi

Sunday, October 18, 2009

Friday, October 9, 2009

pray for him

Apa itu ACL?

Lutut merupakan sendi penghubung di antara tulang paha (femur) dan tulang betis (tibia). Ligamen adalah struktur pada lutut yang memegang tulang femur dan tibia dan menolong mengawal pergerakan sendi.

Terdapat dua ligamen yang berada di tengah lutut iaitu anterior cruciate ligament (ACL) dan posterior cruciate ligament (PCL).
ACL adalah salah satu ligamen terpenting pada lutut. Ia berfungsi untuk mengawal sejauh mana tulang tibia bergerak ke hadapan, relatif kepada tulang femur.

Jadi, ACL adalah penting bagi mengelak pergerakan yang terlalu ke hadapan yang boleh menyebabkan kecederaan pada struktur lain dalam lutut.

Lazimnya, kecederaan ACL berpunca dari pergerakan memusingkan badan secara tiba-tiba dan perlanggaran fizikal.

Ia selalunya berlaku pada sukan-sukan seperti bola sepak, futsal, badminton, sepak takraw, ragbi, bola keranjang dan bola jaring.

Selain aktiviti bersukan, kecederaan di tempat kerja dan kemalangan jalan raya juga boleh mengakibatkan kecederaan ACL.

Siapakah yang memerlukan pembedahan ACL?

Biasanya, keputusan untuk menggantikan ACL dibuat berdasarkan kepada beberapa faktor berikut:

* Umur dan tahap aktiviti fizikalnya
* Kecederaan lain pada lutut yang sama dan bersangkutan dengan ACL seperti meniskus terkoyak atau rawan yang tercedera.
* Tindak balas pemulihan pesakit
* Tahap ketidakstabilan dan simptom yang dialami pesakit seperti kesakitan, lutut kerap membengkak.

Oleh itu, keputusan perlu dibuat bersama oleh pesakit dan pakar ortopedik secara individu berdasarkan kepada keperluan pesakit dan cara hidup beliau.


Apa itu rekonstruksi ACL?

ACL yang koyak tidak boleh sembuh dengan sendiri atau dijahit semula. Ia perlu digantikan dengan tisu lain pesakit yang boleh mengambil alih fungsi ACL yang asal.

Tujuan pembedahan di atas adalah supaya tisu yang menggantikan ACL tumbuh pada kedudukan yang sama dengan ACL yang lama dan dengan itu dapat berfungsi sebagaimana biasa.

Matlamat selepas pembedahan, pesakit akan mendapat lutut yang kuat dan stabil serta berupaya membengkokkan lutut secara penuh.

Kebanyakan atlet profesional telah menjalani pembedahan tersebut dan berjaya kembali aktif meneruskan aktiviti sukan masing-masing seperti biasa.

Terdapat beberapa rekonstruksi ACL menggunakan pelbagai jenis tisu (graf) untuk menggantikan ACL.

* Bone-patella tendon- bone (BTB)

Tisu yang menggunakan tulang tempurung lutut dan lekatan tendon adalah graf yang paling lazim digunakan. Ia digunakan dalam rekonstruksi ACL single bundle dan memberikan keputusan yang baik dalam majoriti pesakit.

Pesakit boleh kembali bersukan sepenuhnya selepas lima hingga enam bulan jika pesakit telah tamat menjalani program rehabilitasi/pemulihan.

* Tendon hamstring

Ini merupakan satu lagi jenis graf yang biasa digunakan dalam rekonstruksi ACL. Tendon hamstring terletak pada sebelah dalam lutut medial/tengah dan digunakan dalam rekonstruksi ACL single atau double bundle.

Kaedah menggunakan graf ini juga kerap digunakan oleh pakar bedah ortopedik.

Rehabilitasi perioperatif rekonstruksi ACL

Pesakit perlu memahami bahawa dalam pemulihan kecederaan lutut, pesakit memerlukan bukan sahaja pembedahan yang berjaya malah program rehabilitasi juga adalah penting dalam memberikan keputusan yang baik.

Dalam program rehabilitasi, interaksi pesakit, doktor dan ahli fisioterapi adalah penting untuk mendapatkan hasil yang sempurna.

Program rehabilitasi yang dijelaskan di bawah adalah yang dilakukan bagi kecederaan ACL, melibatkan empat fasa.

Program rehabilitasi mungkin berbeza di hospital-hospital lain dan turut bergantung kepada teknik pembedahan yang digunakan oleh doktor merawat.

Kerjasama pesakit dalam menjalani rawatan intensif fisioterapi semasa rehabilitasi adalah penting dan ini akan mempengaruhi pemulihan pesakit.

Sebelum pembedahan rekonstruksi ACL, selalunya doktor pakar yang merawat akan mengenal pasti tahap kerjasama yang ditunjukkan oleh pesakit dalam menjalani rehabilitasi awal.

Pesakit yang menunjukkan komitmen yang tinggi semasa program rehabilitasi akan dipilih untuk menjalani pembedahan.

Ini adalah kerana kejayaan pembedahan ini untuk memulihkan kembali lutut yang tercedera bukan hanya bergantung kepada teknik pembedahan malah turut bergantung kepada komitmen pesakit semasa menjalani rehabilitasi selepas pembedahan.

Empat fasa rehabilitasi rekonstruksi ACL

Kaedah pembedahan rekonstruksi ACL, BTB teknik single bundle atau hamstring teknik double bundle digunakan untuk merawat pesakit.

Program yang dijelaskan di bawah adalah untuk pesakit yang menjalani kaedah pembedahan seperti di atas.

* Sebelum pembedahan

Program rehabilitasi bertujuan untuk mengurangkan bengkak, mendapatkan pergerakan penuh sendi lutut dan menguatkan otot yang berada di sekitar sendi lutut terutama otot paha (kuadriseps).

Bagi pesakit yang mengalami kecederaan ACL kali pertama, pembedahan rekonstruksi ACL hanya akan dilakukan selepas enam minggu untuk mengelakkan lutut daripada mengalami artrofibrosis (lutut mengeras dan tidak dapat membengkok) jika dilakukan terlalu awal.

* Minggu pertama selepas pembedahan

Program bertujuan mengurangkan kesakitan dan bengkak lutut selepas pembedahan disebabkan oleh pendarahan. Pesakit akan dilatih untuk meluruskan lutut dengan senaman yang sesuai.

Senaman seperti mengangkat kaki secara lurus dan kuadriseps statik adalah penting dimulakan awal supaya lutut tidak akan mengeras dalam keadaan bengkok.

Senaman tersebut juga membantu merangsangkan kuadriseps untuk menjadi kuat dan mengembalikan saiz dan kekuatan asal otot tersebut.

Dalam fasa ini juga pesakit akan dilatih untuk membengkokkan lutut secara berperingkat-peringkat menggunakan senaman yang sesuai dan peralatan seperti pergerakan pasif berterusan (continuos passive motion/CPM).

* Rehabilitasi bertumpu

Fasa ini melibatkan latihan lutut untuk berada dalam kedudukan lurus, mengawal bengkak lutut, meningkatkan kedudukan lutut semasa membengkok kepada 130 darjah, meningkatkan kekuatan kuadriseps kepada 65 peratus kekuatan otot paha sebelah yang normal dan memulakan aktiviti sukan yang spesifik.

Pelbagai kaedah senaman dan peralatan akan diajar dan digunakan oleh ahli fisioterapi bagi mencapai matlamat di atas.

Kedua-dua fasa di atas adalah penting untuk mengelakkan otot paha daripada mengecut dan mendapatkan kembali pergerakan lutut untuk membengkok.

Pesakit perlu memberikan kerjasama yang baik dan mempunyai keazaman yang kuat untuk kembali aktif.

Sesi fisioterapi adalah penting supaya sebarang masalah dapat dikenal pasti oleh doktor dengan awal dan fisioterapi boleh menggunakan kaedah peralatan dan senaman yang sesuai untuk mengatasi masalah tersebut.

Pesakit akan dibimbing oleh fisioterapi supaya melakukan senaman dengan teknik yang betul dan sesuai.

Selepas rawatan fisioterapi di hospital, pesakit juga perlu melakukan senaman di rumah mengikut kaedah dan bilangan ulangan senaman yang diajar.

Jika teknik yang betul dan bilangan yang diarahkan dibuat oleh pesakit, peralatan seperti perangsang otot-otot elektronik tidak diperlukan untuk menguatkan otot.

Pesakit perlu berbincang dengan doktor jika masih sukar untuk membengkokkan atau meluruskan lutut walaupun telah menjalani program rehabilitasi yang lengkap.

* Aktiviti spesifik sukan

Ini melibatkan senaman meluruskan dan membengkokkan lutut secara penuh, meningkatkan kekuatan kuadriseps sehingga 85 peratus kekuatan otot paha yang normal dan aktiviti asal sukan yang diceburi pesakit.

Sebagai contoh, bagi pemain bola sepak, senaman yang diberikan adalah seperti berjoging pada garisan lurus, berjoging dalam pergerakan huruf lapan dan berbasikal.

Bagi senaman yang digunakan setiap fasa, pembaca dinasihat mendapatkan nasihat daripada doktor pakar ortopedik dan fisioterapi mengenai kaedah senaman.

Kesimpulan

Rekonstruksi ACL adalah kaedah pembedahan yang paling berjaya untuk memulihkan lutut yang tidak stabil disebabkan oleh kecederaan ACL.

Kejayaan dalam mendapatkan kembali kekuatan asal lutut dan kembali aktif bersukan memerlukan program rehabilitasi yang intensif.

Kerjasama pesakit dalam melakukan senaman semasa rehabilitasi adalah penting untuk mendapatkan kembali kekuatan dan pergerakan penuh lutut.

lepas call ammar td, terus googled pasal "Kecederaan Lutut". sy copy article nih from web kementerian kesihatan mlysia. saya harap keadaan lutut suami saya xdelah seteruk seperti article sy baca diatas.. ammar baru balik jupe dokter.. lutut die xleh lurus sejak semalam.. katenye injured mase men bola.. dah tau lutut tuh sakit degil gak nak main.. huhu.. skrng kan dah susah.. ms kat nihon arituh selalu gak die komplen lutut rase cam nk tercabut (seriauuuuu ah!!).. pastu slalu cramp kalu men bola.. tp cam kelakar bile lutut cam nk tekehel buleh lak betulkan sendiri.. huhu.. sekarang saya sgt susah hati.. tp ammar kate xsakit cume xselesa sbb xleh luruskan kakinye.. huwaaa~ susahnya hatinya sayaa.. dokter td bg guard? ngan pain killer jek.. kene g x-ray sume bile balik bintulu smula next week.. huhu.. lambatnye..xkan nak tunggu balik bintulu dulu baru g jupe dokter lg..huhu..daijoubu kai dear? T_T ade sape2 pakar orthopedic kat sini?

ps* another great deal from MAS.. kaecchhhauuuka?? hmm..

spa wisdom



hajatnye nk cari body butter kt body shop tp terbeli scrub skali..body butter last bli kt gotemba kot.. 1st time abih stok body butter ku. kalu x, x abeh stok bli baru dah.. bgus2.. berblk pd brg td..boleh tahan jugak best nye set spa wisdom africa nih.. sesuai utk jiwa ku yg gundah nih.. kire baunye boleh melalokkan-ku seketika pastu lpas abih bau-bauannya sedih balik teringat kat laki i :(

sbenarnyee.. hajat sbenarnye g hachioji td nk cari shampoo.. pusing punye pusing cari kedai l'occitane xjupe2.. rupenye kt hachioji mn ade la.. kt machida ngan tacikawa adela.. hihi.. masyukk woo shampoo l'occitane tuh. arituh g bli perfume dpt sample shampoo try smlm best la plak. tukar angin la plak dah dekat setaun pakai shampoo body shop. boring dah. tp nk g bli bile tah. next week g shibuya kot. buleh bli.. tp cam lmbt lg. nk bli online takut xpuas ati lak xleh bau2.. hidu2.. kiv dulu la smpai kepala gatai2 baru g bli.. hihi

tpkan bile pas bli td baru tringat ade satu lg body butter xabih gune lg.. yg bli kt korea arituh.. ktmn tah letaknye.. xyah cr lagi la kot.. kalu dah abis stok yg nih br cari.. hihi.. tp rasenye taun depan baru abih stok baru nih.. besau gak nih.. lgpon lg bape bulan nk taun depan kan. hihi..

yoshh..tido2.. esok g skolah berusaha sehabis baik.. ade rezeki bulan doblas balik mesia jupe pakwe lah.. hihi~ bersemangaatttt!!!

-- Post From My iPhone

Tuesday, October 6, 2009


Until there was you, There was nothing for me, Days were endless without reason,
Now, each day has purpose, I wait for you, Knowing tomorrow's another day, Watching you leave gives me a reason, I wait once again for your return, Night after night, Day after day, Knowing the wait is worth my time, Just to spend those hours with you, Helps me make it through another day...

Tuesday, September 29, 2009

hidup ini bagaikan roda


sebelum kawin : bil tepon lah plg takmo bayau pasai mahaiii kes duk sakan berchenta

selapas kawin : bil tepon plg murah pon 1man5sen ¥en sorang.. murah la tuh banding ngan time sblm kawen

sekarang ( dah kawen dan sentiasa ingin berchenta ) :
bil tepon + bil skype + voip + top-up celcom.. xlarat nak bayau dah T_T

moral dan pengajaran.. kan best kalu leh duk same ngan suami cam dolu2 !_! xyah sebok2 nk berchenta kat tepon lame2 smpai panas telinga.. huhu... nk majuk pon xfeel dah pasal pujuk pon kot tepon jek kan..xbes2.. huhu.. ngantuk dah..nk pi berchenta dah ah.. 

kesimpulan * sentiasalah bersabar dan redha

Friday, September 11, 2009

projek raya 1



untuk tempahan untuk tahun DEPAN.. sile hubungi saya slepas raya ke-5.. keh keh keh..
ini adalah bekas letak cookies raya ye kawan2..warna sebenar ialah dark red @ maroon.. tp sbb gune ifon yg xberapa cukup pencahayaannya nmpak pudar sikit ye..

projek raya 2 bermula petang ini.. tunggu askar2 balik umah luh.. senang utk di buli.. keh keh keh~

Tuesday, September 8, 2009

the day i said that i will..


1 tahun 6 bulan yang lalu.. pukul 10 mlm gurai.. bertempat di masjid kat umah aku nih ler..bile abah datang kat aku.. bitau.. "ah, abah nk kawinkan ah dgn ammar nih.. setuju ke x? kalu setuju sign kat sini.." ahaks.. abah nih .. wat2 tanye lak.. aku lupe aku jawab ye ke x tp aku sign la kat borang nikah tuh.. menggeletar gitu.. hihi.. dgn 2 kali lafaz.. alhamdulillah dah setahun setengah dah memegang status puan nih... macam kelakau.. tp utk kedengaran lebih mude.. panggul cik puan la.. hihi..macam agak baru tp lame la jugak..

congratulation to us!! wihhiii~

semoga perkahwinan yg dibina atas nama chenta dan lillahi taala.. dengan rahmah dan berkat dariNya aku bermohon agar dipermudahkan perjalanan hidup kami sbgai suami-isteri dan dikurniakan anak2 yang kiut (drooooooling =P) amin~
uwaaaaaaaaaaaa~ jelesnye tgk gambar2 maternity shoot azia...
terasa mahu memiliki baby serta-merta!!

ishk2.. sabarlah wahai hati.. xdak rezeki lagi nk wata cemana dih..
cepatlah march!! xsabar nk grad..huhu

Sunday, September 6, 2009

alhamdulillah...
ammar dapat balik raya..yiihuu~ raye same2 kat malaya ofkos la kat kelate kan..
aternye dr bulan 5 lagi dok one-two-som turn raye tahun nih.. hihi

seb baek abah ade orang dalam nk bli tiket bas nih.. 
dapatla tiket from kl 18hb mlm pastu blk kl 22hb mlm.. huhu.. kijap je *_*
flight sume yilek!! dr kl ke klate la.. seb baek dr bintulu tak sold out lagi..
kalu x beraye tanpa suami la saye dengan 8 pasang baju raya ku itu~ huhu..

oh.. ammar baru belepas ke bintulu 1hb lepas.. selepas 2minggu berchenta di malaya..
baru seimnggu berpisah dgn suami terchenta.. tp
cam rase macam 3minggu dah.. huhu.. 
hubby.. i mishh u♥

seb baik kat umah nih ade adek 2org yg meng-havoc-kan hari2 ku.. 
hari2 bersmackdown ngan kakak.. i like~ haha... kakak tido nganku..mlm2 sblm tido maen2 tolak smpai jatuh katil luh.. haha..ofkos la aku menang =P pastu suke ugut kakak kalau x kemas katil ke angkat kain ke aku xkasik ape2.. haha.. rase best sungguh jadi kakak yang mithali nih 

pastu si adek bernama naim tuh aku lantik die jadi pembantu di ladang ku..
hari2 die lah yg mencuri ladang2 kamu di barn buddy sekalian.. haha..
jimat masa aku =P 

baru kul8 nih.. derang baru gi skolah sejam lepas dah rasa sunyi umah nih.. xsabau nk tunggu kakak abih upsr minggu nih.. banyak projek raya nk wat ngan kakak nih..
bukan projek sgt pon.. nk tunggu masa kene buli jek kakak tuh.. haha.. nk buli skrng sian lak die nk study.. sabau2.. hihihi~

esok cuti nuzul quran kot.. i like~~ sbb nnt derng2 xgi skolah teman aku.. hihi~


Wednesday, August 19, 2009

saya di malaya!!
dan sgt happy!! yeayy..
tp sgt panas.. akibat mkn durian ptg td. tp cam agak mabelles..

dan.. sy sekarang bersama suami.. heaven! ;)

Saturday, August 15, 2009

ahlan wasahlan ya ramadhan

kurang seminggu lagi ramadhan muncul lagi.. insyallah jika masih diberi kesempatan utk merasai nikmat puasa tahun nih.. sebulanlah (xcukup pon biasenye xtaulah kot2 taun nih cukup..hihi)saya akan berpuasa di malaya .. yeay! 
kepada muslimin muslimat di seluruh doonia.. slmat menjalani ibadah puasa diucapkan..

****

okeh.. tamat dah introduction.. mule2 nk cite pasal puasa tp bile tgk status sorg member kat fb nih terdetik lak nk tulis pasal nih.. Long-Distance-Marriage(LDM).. yelah sebelum nih duk bace jek status member nih .. maklumlah sblm nih xrs lagi kan cemana perasaaanngg nye.. bile dah rasa senirik even baru 3minggu + 1minggu (sebab minggu lepas ammar dtg nihon seminggu..hihi) baru tahu perasaang bagaimana perit, (heh!) rindu, sedih, dan macam2 perasaang lagi lah hidup sorg2 nih.. kalau cam baai (keadaan) saya dah bersama hampir 1tahun4bulan slpas kahwin..tup2 ammar dpt keje kat mesia kan.. mcm saya rasa bertuah sbb lpas kawin boleh merasailah perasaang bagaimana perasaang hidup bersama pas kahwin.. tp mcm saya pk kalaulah lpass2 kahwin tuh terus duk jauh2 kan.. mcm lagi senang kot nak sesuaikan diri sbb lpas kawin terus duk jauh2 pastu macam senang la nk maintain/ control emosi bile duk jauh nnt..(ayat cam keling jek.nvm asal paham.hihi)

sbenarnye mane2 pon same jek..masing2 ade pros & contras.. terpulang pada kita bagaimana nk mengawal emosi supaya bile kite rasa down jek cepat2 pk +ve dan selalu ingatkan diri setiap yg berlaku pasti ade hikmahnya.. sblm nih sy macam agak sedih sbb agak susah nk sesuaikan diri dgn LDM nih kan.. tepon hubby pon nangis..msg pon sedih2..family pon asyik tny ok ke x.. smpai ammar pon dtg balik ke sini minggu lpas sbb kesian kat saya duk sedih sorang2..haha seb baek bukan bli tiket baru..tukar tiket raya die arituh jek.. dan saya janji it was the 1st and last ammar dtg nihon semata2 nk dtg jenguk saya!! haha.. im sorry dear..i swear this will never happen again..hehe~ seb baek ammar xstat keje lagi buleh la dtg kan.. kalu dah keje nnt memang carik nahas la kan wat perangai gini..haha..

ok ..berbalik pada topic asal.. lpas ammar datang tuh saya dah muhasabah diri.. alhamdulillah allah bg kesenangan ammar nk dtg sini.. even jauh beribu batu tp buleh smpai gak..hihi..cuba bayangkan 1-2bulan sekali 4-5bulan sekali baru dpt jupe husband..humph~ xmampu la ku rasakan..macam member saya nih..die dah stat LDM nih sejurus selepas kahwin lagi.. sy rasa dlm usia 3weeks or 1month wedding kot.. kitorg pergi wedding die kat mesia februari arituh.. 2-2 member saya kt mrsm dulu..azia&amer.. hihi. azia cam angelina jolie.. bibir seksi gitu.. auw~ hai mommy azia..hihi

abaikan muke saya yg bulat bergentel itu~

hubby die keje ape xsure la..tp yg saya tau amer keje belayar la.. 4~5bulan sekali baru balik .. azia lak now buat msc kat ukm,bangi.. alhamdulillah rezeki derg..azia nih bunting pelamin gitu.. sweet lah~ skang mungkin dlm 5/6 bulan kot..congrats! kadng2 bile baca status azia kt fb mcm nk nanges lak.. yelah die peknen.. tensen dgn study lagi..rindu husband lagi..masa nih la ms yg plg die perlukan husband die.. dah la gi belayar kan.. kadang2 xdpt dihubungi...uwaaa~ tabah gile mu mummy!! kalaulah aku...huhu~ xdpt ku bayangkan perasaangmu..

bile kite pk .. pk jauh sikit.. xyah la jauh mane pon.. sekeliling kita je.. mesti kite buleh nampak apa kelebihan dan kekurangan kita.. cthnya mcm sy rasa.."oh..aku lah insan yg plg sedih di doooonia ini.." padahal ade lagi org yg lagi berat ujian dia dr kita.. kalu azia yg peknen tuh boleh napelah sy yg singel mingle lagi nih xleh jadi cam die..hihi.. yg penting kat sini kita mesti selalu muhasabah diri.. pandang sekeliling..pk sejenak ape yg berlaku telah berlaku dan akan berlaku pada kita.. pastu kene sentiasa redha...kalu xpk macamtuh, mulelah sedih la.. macam3 la kan..hihi..tu sayalah.. =P

to azia * jangan sedih2.. sabar okehh!! mesti boleh punye.. kene sentiasa ceria.. baby tuh pon rindukan babah die.. silelah jadi lebih kuat!! jangan risau aku akan sentiasa ceriakanmu di fb nanti.. jumpa kamu di barn buddyy.. fresh dari ladang!! jgn lupe jugak melawat aquarium aku.hihih... wish u luck azia!!!!! 

Friday, August 14, 2009

sharing is caring


mari berkongsi tips..yg video kat atas tuh salah satu contoh ujian yg Allah turunkan kt kita..kita dihantar ke dunia ni pon memang utk diuji..kalau sebut pasal ujian mmg banyak lah kan, cth : kesempitan (masa,wang,ruang), sakit, kematian, harta kekayaan pon satu ujian utk kite sume..jadi dr video kt atas tuh ape yg sy dpt kongsi setiap apa yg berlaku..setiap ape yg diuji kenelah sentiasa
  • Redha dgn ketentuan Allah
  • Bersangka baik pada Allah
  • Jangan berputus asa
  • Usaha yg berterusan
  • Doa dan tawakkal
renung-renungkanlah dan selamat beramal

Tuesday, August 11, 2009

don`t be sad


my dear,
sayangku, dont be sad.. i just love u..
semoga Allah berkati cinta kita..
semoga sedikit sebanyak ilmu yg dibaca dpt tenteramkan jiwa syg & 
menjadi lebih kuat..
serahkan pada-Nya.. iA masa depan cerah buat kita

abang より,
10/08/2009
5.05 am


ammar dah balik malaya pagi td.. dah selamat sampai pon..sblm gerak pagi td, die hadiahkan saya buku nih dgn sedikit ayat-ayat chenta yg ditulis dlmnya..hihi.. xbace lagi la tp sbb xsedih lg nnt kang bile sedih baru bace =P
nih rsnye 2nd time dapat purezento berbentuk buku.. pasal sy xsuke membaca.. ahaks..
 1st time dpt novel Ayat-ayat cinta tuh.. jiwang gitu..hihi.. tp sayang seribu kali sayang kat mane tah buku tuh skrng..sape tau kat mane pulangkan ekkk..huhu
sementara sekolah masih cuti sampai esok .. mari membaca buku-buku ilmiah sket.. baru jiwa tenang sket.. pastu gi skolah khamis ngan jumaat..
ari ahad balik mesia!! yahoo!~

Sunday, August 9, 2009

sang suami akan pulang ke tanah air.. esok! 
ye EsoK!! huhu.. sungguh cepat masa berlalu >!<
baru nk bemesra bermanja.. tup tup esok ah 10hb dah..

never mind..

明日までいっぱい−いっぱいスゥイツメモーリを作ろう✻
(sehingga esok, mari melakarkan memori indah sebanyak-banyaknya)

Tuesday, August 4, 2009

♬♪ love is in the air ♫♪

my HUSBAND  is coming to visit his  WIFE here..
yahuuu~

please pray for his long journey..
Sg.Petani-KLIA-Narita..

mmg kerja gila bcoz i'll be in Malaya within 2 weeks from today and ammar will be here until 10th.. so, sy akan berada di awan-awangan lah dalam ms tersebut!!

 LOVE is crazy.. haha.. mmg gile okeh! tp gila suami isteri xpe..Allah redha.. hihi

tp kita hanya merancang Dia yg menentukan..
dan telah tertulis my Ammar (read : ammar saya bukan myanmar ye Fae :P) 
akan dtg melawat saya kt sini..

thank you Allah


ps* to abe & loh : plis dont tell Abah about this.. sy malas nk layan pertanyaan abah byk2 nnt..hahah~ 




Monday, August 3, 2009

sejak 2-3minggu lalu.. 
hari2 (read: hari-hari okeh!) aku "memerut"
baik ke utk aku? baik tuh mmg baik tp kalu dah hari2 2-3 kali mn nk larat weh..
dehydrate aku dibuatnya T_T
xsure adekah disebabkan mkn maggi yg pelbagai perisa tuh atau sbb lain..
rase mcm xexpired lg meggi2 tersebut.. ke mungkin perut ku xseswai? xkan lah kot kan aku nih pemakan due alam.. alam siang dan malam..hihi
tp mkn meggi pon meggi sihat lah.. ade sayur sebanyak mungkin dan telur sebijik.. hihi..
bersabarlah wahai perut.. nnt nk blk mesia dah.. xyah mkn meggi dah.. yeay!


ps* kawan2 sile jaga kesihatan anda...夏バテご注意!*natsu bate= penyakit musim panas
ade org nk datang melawat saya lah minggu nih... yeeehuu~

*eh, umi selalu pesan jgn happy2 sgt.. nnt last2 nangis.. hihi.. so rilek2 jek



rindu la plak nk jalan2 ramai2 camni.. huhu~

Saturday, August 1, 2009

AMALAN SEPANJANG BULAN SYAABAN

Bulan Syaaban adalah bulan mulia iaitu bulan yang terletak di antara bulan Rejab padanya Nabi Muhammad s.a.w. melakukan Isra' dan Mikraj dan bulan Ramadhan dimana padanya seluruh umat Islam diwajibkan mengerjakan puasa Ramadhan salah satu dari rukun Islam yang mulia. Ketika bulan tersebut di hubungkait yang rapat kerana sesungguhnya orang yang mensucikan badannya pada bulan Rejab maka ia akan mensucikan hatinya pada bulan Syaaban dan orang yang mensucikan hatinya pada bulan Syaaban akan mensucikan rohnya pada bulan Ramadhan.

Sesungguhnya bulan Rejab untuk memohon keampunan dari segala dosa dan bulan Syaaban pula untuk memperbaiki hati dari segala cacat dan bulan Ramadhan pula untuk memberi penerangan hati sedang malam Lailatul Qadar adalah mendekatkan diri kepada Allah s.w.t.

Peristiwa yang paling bersejarah yang berlaku pada bulan Syaaban ialah peristiwa pertukaran kiblat. Allah swt telah mengarahkan Rasul-Nya memindahkan kiblat sembahyang daripada masjid al-Aqsa di Bait al-Maqdis ke Kaabah di Mekah. Dalam satu hadis yang diriwayatkan oleh Bukhari dan Muslim daripada seorang sahabat al-Bara' bin Azib maksudnya: ''Selepas Rasulullah sampai ke Madinah al-Munawarah, baginda dan para sahabat bersembahyang berkiblatkan Baitulmakdis al-selama lebih kurang enam belas atau tujuh belas bulan. Selepas tempoh tersebut barulah diturunkan wahyu menyuruh baginda berpaling ke Mekah. Peristiwa pertukaran kiblat berlaku di dalam masjid Qiblatain. Suruhan pertukaran kiblat berlaku ketika Rasulullah sedang bersembahyang Asar.

Pertukaran kiblat menjadi isu besar di Madinah. Orang Yahudi mengambil kesempatan menabur fitnah memperlekehkan dakwah Rasulullah. Lalu diturunkan ayat 142 Surah al-Baqarah. Maksudnya: Akan berkata orang-orang yang kurang akalnya: ''Apakah yang memalingkan mereka (umat Islam) dari kiblat mereka (Baitulmaqdis) yang dahulunya mereka telah berkiblat kepadanya. Katakanlah: ''Kepunyaan Allah timur dan barat, dia memberi petunjuk kepada sesiapa yang dikehendaki-Nya ke jalan yang lurus.

Peristiwa ini berlaku pada tahun kedua Hijrah pada bulan Syaaban. Kebenaran daripada Allah swt untuk kembali berkiblatkan Kaabah adalah contoh doa Rasulullah yang dikabulkan oleh Allah swt. Ini kerana Rasulullah sudah lama mengangkat tangannya berdoa dan memandang ke langit meminta pertukaran kiblat ke Kaabah. Permintaan Rasulullah tersebut telah diperkenankan oleh Allah swt pada bulan Syaaban.

Perkara itu telah dirakamkan oleh Allah s.w.t. di dalam kitab suci Al-Quran Al-Karim dengan firmannya:

Yang bermaksud: Kerapkali kami melihat engkau (wahai Muhammad) berulang-ulaang menadah ke langit, maka kami benarkan engkau berpaling mengadap kiblat yang engkau sukai, oleh itu palingkanlah muka kearah Al-Masjidil Haram (tempat letaknya kaabah) dan di mana sahaja kamu berada maka hadapkanlah mukamu ke arahnya. Dan sesungguhnya orang-orang (Yahudi dan Nasrani) yang telah diberikan kitab, mereka mengetahui bahawa perkara (berkiblat ke kaabah) itu adalah perintah yang benar dari tuhan mereka, dan Allah s.w.t. tidak sekali-kali lali akan apa yang mereka lakukan.


Oleh sebab bulan Syaaban adalah diantara bulan-bulan yang mulia dan mempunyai keistimewaan yang tertentu, maka wajar sekali jangan kita biarkannya berlalu begitu sahaja tanpa mengerjakan amal-amal soleh yang telah dilakukan oleh nabi Muhammad s.a.w..

Diantara amalan-amalan yang sewajarnya dilakukan oleh kaum muslimin didalam sepanjang bulan Syaaban adalah seperti berikut:

  • Berpuasa Sabda Rasulullah s.a.w. Yang bermaksud: Dari Aishah r.a., katanya : " ..... Aku tidak melihat Rasulullah s.a.w. berpuasa sebulan genap, sesuatu bulan melainkan bulan Ramadhan, dan aku tidak melihatnya mengerjakan puasa pada bulan yang lain lebih banyak daripada yang dikerjakan dalam bulan Syaaban ".
  • Banyak melakukan amalan takwa dan taat.
  • Menahan dan menjauhkan diri daripada melakukan perbuatan maksiat dan dosa. Sabda Rasulullah s.a.w. yang bermaksud: " Barangsiapa mengagungkan bulan Syaaban dan bertakwa kepada Allah s.w.t. dan melakukan ketaatan kepadanya dan menahan diri berbuat maksiat, maka Allah akan mengampuni dosa-dosanya dan memberi keamanan kepadanya dari kemalangan-kemalangan mahupun penyakit-penyakit yang terjadi pada tahun itu seluruhnya ".
  • Menghidupkan malam Nisfu Syaaban dengan ibadat-ibadat seperti membaca Al-Quran, bertaubat, beristiqafar, berzikir dan sebagainya. Sabda Rasulullah s.a.w. bermaksud: " Barangsiapa menghidupkan malam daripada dua hari raya dan malam pertengahan daripada bulan Sya'ban, hatinya tidak akan mati, manakala hati-hati orang lain mati ".
  • Memperbanyakkan sembahyang-sembahyang sunat seperti sembahyang sunat hajat, sunat tahajud, sunat taubat, sunat tasbih dan lain-lain lagi.
  • Bersedekah bagi menolong meringankan penderitaan fakir miskin atau anak-anak yatim.
  • Melakukan amal-amal kebajikan serta memohon keampunan dua ibu-bapa.
  • Memohon restu kehadrat Allah s.w.t. bagi keselamatan dan kebahagiaan dunia dan akhirat.
  • Memohon restu kehadrat Allah s.w.t. semoga terhindar dari segala bala bencana, mala petaka dan huru-hara bagi diri sendiri, ahli keluarga, kaum muslimin dan muslimat, bangsa dan negara.
  • Berusaha untuk mendapatkan keredhaan Allah s.w.t. disetiap bidang amal kebajikan yang kita laksanakan.


Beramallah menurut keimanan masing-masing kalau tidak dapat dilaksanakan semua janganlah ditinggalkan semuanya, lebihan umur kita yang masih tinggal sedikit lagi, hampir sampai ke penghujungnya. Rebutlah amal-amal sebanyak-banyak yang boleh, bertaubatlah kepada Allah dosa-dosa yang banyak dengan segala kesungguhan untuk bekal kita di akhirat, kerana yang akan pergi tidak pulang lagi.

“ Sesiapa yang menghendaki(dengan amal usahanya) mendapat faedah di akhirat, kami akan memberinya mendapat tambahan pada faedah yang dikehendakinya dan sesiapa yang menghendaki (dengan amal usahanya) kebaikkan dunia itu (sekadar yang kami tentukan) dan ia tidak akan memperolehi sesuatu bahagian pun di akhirat kelak.” (Surah as-Syura: 30).

Friday, July 31, 2009

tensen kan kalu ter-bangun tido disebabkan oleh mimpi buruk?? huhu~
i bet nih adalah mimpi terburuk pernah ku alami sepanjang di nihon.. (yeke? jarang mimpi ke sbb lupa mimpi?) semalam mimpi diBULI!!! huwaaaaaaa~ tensen gile.. kene buli kt sekolah mane tah.. tp otai2 yang wujud ialah matju,keyo,hilman,hanis bakeri dan salman.. sume old school punye kawan.. kawan ke?? hiihi.. tp yg saya ingat salman tuh mmg otai la.. tp wujud juga watak spt bintat?? ke apros??(hahaha sbb bentuk wajah yg hampir sama) dak nih bg surat ape tah xsempt nk bc.. kunun2 nk tenangkan aku lah.. huhu ..
tp pas bgn tido tuh.. cam nk tumbuk derng2 yg buli aku nih.. haha.. hampeh punye mimpi.. padahal watak2 berkenaan bukan aku kenal sgt pon derang2 nih.. haha.. 

what A dream!!

ps* mungkin sebelum tido perlu lebehkan pillow talk yg romentik2 sket dgn suami di malaya barulah mimpi indah ye dak?? tp xcukup romentik ke pillow talk semalam?? hmm.. wondering~