Friday, July 31, 2009

tensen kan kalu ter-bangun tido disebabkan oleh mimpi buruk?? huhu~
i bet nih adalah mimpi terburuk pernah ku alami sepanjang di nihon.. (yeke? jarang mimpi ke sbb lupa mimpi?) semalam mimpi diBULI!!! huwaaaaaaa~ tensen gile.. kene buli kt sekolah mane tah.. tp otai2 yang wujud ialah matju,keyo,hilman,hanis bakeri dan salman.. sume old school punye kawan.. kawan ke?? hiihi.. tp yg saya ingat salman tuh mmg otai la.. tp wujud juga watak spt bintat?? ke apros??(hahaha sbb bentuk wajah yg hampir sama) dak nih bg surat ape tah xsempt nk bc.. kunun2 nk tenangkan aku lah.. huhu ..
tp pas bgn tido tuh.. cam nk tumbuk derng2 yg buli aku nih.. haha.. hampeh punye mimpi.. padahal watak2 berkenaan bukan aku kenal sgt pon derang2 nih.. haha.. 

what A dream!!

ps* mungkin sebelum tido perlu lebehkan pillow talk yg romentik2 sket dgn suami di malaya barulah mimpi indah ye dak?? tp xcukup romentik ke pillow talk semalam?? hmm.. wondering~

Monday, July 27, 2009


mood swing..
tp.. sy x peknen setelah mendapat pekabaran yg xberapa best dr tanah air..
bagaimana harus aku menanganinya?
tido? wat tatau? wat bodo? 
sy redha jeklah.. kalau inilah yang ditentukan

Friday, July 24, 2009

Chentaku tertinggal di Malayshia~

okeh.. its 5 oclock n the morning n im still awake! ( jadi zombie sat)
 hoho~ xdek hati lah nk tidur memikirkan sang suami yg pulang ke kg. halaman ku mlm td..
 ya tuhan.. selamatkanlah perjalanan suami ku.. huhu

pastu hati saya terdetik utk google pasal MLNG Bintulu..
ye... tiba2 saya baru terpikir utk buat research mengenainya.. sebelum nih dgr dari ammar jek keje macam mana.. tempat keje macamn.. even masa die dapat offer letter arituh pon saya tak esaited lansung utk mengambil tahu/ membaca .. sbb mase tuh pk diri sendiri jek =p kunun2 xleh survive lah kalu dok sorang sini.. sungguh kejam diriku! 

slpas wat study beberapa ketika ( 2jam kot sbb lepas subuh td kunun2 nk tido..tp xleh lelap so, bukak lappy balik) macam2 la dapat info pasal mlng bintulu.. environment keje, tempat tinggal, ade jugak yg tulis nnt kat bintulu jadi jetlag sbb waktu mcm kt obesea..pastu ade yg ckp bintulu tuh xdelah not that rural as what they imagined ( saya pon macam imagine bintulu tuh cam ala2 ade org tgh menyumpit kt tepi2 jalan..abe saya jugak kate bintulu tuh bosan gila!! ade 3deret kedai shj?? xpaham sgt la tp..ahaks), community kat sane, transportation, makanan even rumah sewa di sana pon saya dah searched!! hihi~

yelah kene lah wat research sket2.. laki i nk g sana yang xde sadare mare.. kene carik kawan baru sume, nak sesuaikan diri lagi.. sangatlah menghantui diriku.. yela lagipon nnt2 taun2 depan ahkaaaaakkkk jugak nk kene duk sana kalau2 laki ahkaaak xdpt tukar blk semenanjung! 
( kalau boleh tak nak!! mintak2 boleh tukar ke Petronas penapisan melaka ke..huhu)
 tapi, saya rasa saya dah cukup paham ammar saya cemana.. dan saya yakin darling saya boleh adapt nnt dgn environment keje dan gaya hidup sihat di bintulu kelak! huhu..

 banyak lagi la saya pk.. sekarang nih pk sorang2 pastu bile nak kongsi ngan ammar mase call xsume bende yg di fikir @ yg telah difikir dapat dikongsi besama .. sbb mcm pikir nye mlm nk sampaikan esoknye..mestilah banyak yang lupe kan.. huhu.. lenkali lepas pikir2 tuh kene jot down terus.. pastu masa call baca jek ape yg telah ditulis.. hihih.. いい方法考えた!^_^

hmm.. hidup ini penuh dgn surprise bukan? what's next? hmm.. disinilah letaknya pergantungan pada Allah.. walaupun macam agak susah nak hadapi long-distant-marriage nih, semuanya saya harapkan pada Dia.. tidak akan habis pergantungan kita padaNya selama kita hidup kecuali MATI.. 
hmm.. ape yg saya dapat belajar ialah letakkan SEPENUH keyakinan padaNya

so, peringatan utk diri sendiri.. jangan terlalu stress berfikir benda yang xpasti..semua RAHSIA MILIK ALLAH.. mari kita lalui nya dengan penuh sabar dan tenang... 
iA, Allah is da best guidance!!Italic

"Fighting is ordained for you, much as you dislike it. But you may hate a thing although it is good for you, and love a thing although it is bad for you. God knows, but you do not know"



Tuesday, July 21, 2009

kering!

saya kekeringan idea utk menggoreng/menghentam/mengomel pasal super-semiconductor ..
esok kene antar repot sebanyak sekurang2nya 10mukasurat!! 10 ms sahaja okeh! huh~
saya baru mengarang sebanyak 4muka surat setengah..hhihi~ xdek idea dah nih.. bakpo la sensei suh tulis panjang2.. ingat wat thesis ke nih cikgu? huhu~ padahal repot jek..
tp sensei kate kalu saya xanta pon xpe..hihi.. pasal dah penuh sume credit hours utk membolehkan sy grad bulan 3 nanti..insyaallah.. tp saya cuba gak la wat setakat yang termampu..kalu agak2 xlarat dah.. xyah anta la esok..keke~

gambarimasu~

*mlm nih cam hati sedikit tenang..time kasih buat yg mendoakan =)

gmbr masa hanimun ke Tokyo Disneyland baru2 ini..hihi
ps* yeay berjaya hantar report 5minit sebelum kul5 td!! yatta!! =))

Friday, July 17, 2009

hmm.. perasaan dan emosi saya sekarang sgt xsetabil.. sekejap gembira sekejap bersedih hati.. naik level6 kat barn buddy pon cam xhepi..wuhuu.. susahlah punyai hati kici begini T_T" 
rugi xikut kak fatin gi tgk harry potter td.. rugi jugak xikut yana ngan k nad pi tachikawa.. sudahnye aku melayan perasaang sorang2 sini.. huhu.. sedihnye dok sorang2.. uwaaa~ mau pulang ke pangkuan suami terchenta! hmm.. sabarlah wahai hati.. xguna bersedih hati 

***********

oh tuh cerita yg tersadai sejak pukul9 lalu..mase tuh sedih mengenangkan nasib diri..sekarng tidak sedih lagi..sekrng pukul4pg tp xleh tidur lg.. huhu.. susah betul nk tido sorang3 nih.. dulu kalu ammar ade leh bed-time story luh sblm tidur.. berangan3 sikit2.. baru leh tido .. nih nk berangan sorg3 xsyiokk ah.. huh.. i miss him bery much !_!

dah dekat seminggu kot si dia meninggalkan aku disini..uhuk.. perasaan? bercampur baur.. ade happy ade xhappy.. tp xdek lah sedih sgt.. nk sedih watape kan .. dah ini jalan yang kami pilih.. saya sanggup menempuhinya.. oh.. sy dah tukar tiket balik mesia.. yeay! patutnya balik 12/9 tapi ditukarkan ke 16/8 ..hihi.. yelah skolah pon dah stat summer holiday.. watpe la nk melanguk sorg2 kat sini kan.. alhamdulillah tukar tiket pon kene byr sikit jek arituh xpayah nk beli tiket baru..hihi.. xsabarnya nk balik jupe suami tercayam.. hihi..

arituh gi antar ammar ke narita.. seb baek gi ngan k fatin dan sorg lagi rakan (nama dirahsiakan) so, xdek lah sedih sgt.. nangis sikit2 jek masa salam2 pastu peluk2 sikit sblm ammar boarding.. nk nangis lame2 xleh sbb masa tuh dah lewat.. hihi.. pukul630 baru ammar masuk padahal flight kul645. so, xdeklah banjir narita arituh.. heiehi.. mlm2 ku byk diisikan dgn kwn2 sekitar.. tghr gi skolah mlm kuar mkn ke.. lepak2 kt umah k nad.. hihi.. pastu buat bunga rose .. so, xlah sedih sgt.. time haru nya bila setiap kali call cik abe.. air mataku tetap mahu tumpah bak air paip mengalir deras... huk huk .. suaranya yg gemersik merdu garau dan macho memberikan kata2 semangat padaku amatlah menyentapkan jiwa.. uhuk! mlm2 call mesti ammar tny pintu dah kunci? tido kat mn ? tingkap grill ttp x? dll sewaktu dgnnya.. sbb sblm nih semua tuh ammar wat..memastikan keselamatan rumah dan bininya nih.. so far, oklah.. xdeklah sedih seperti yg saya imagine kan sebelum ammar balik tuh.. even masa kemas2 baju die arituh pon dah sedih2.. huhu.. tp sabar2.. sbb ade penah bc kt blog member die tulis
Rasulullah SAW bersabda:

Siapa yg menyiapkan kelengkapan org yg menunaikan haji atau org ygataupun keluar di jalan Allah, mengambil berat tentang ahli keluarga mereka selepas pemergian mereka, atau menyediakan makanan berbuka kpd org yg berpuasa, maka dia akan mendapat pahala yg sama seperti org yg keluar di jalan Allah, yg pergi mengerjakan haji dan yg org yg berpuasa itu tanpa mengurangkan sedikit pun pahala mereka. (Hadis Riwayat Baihaki)

Rasulullah SAW bersabda:

Sesiapa di antara kamu yg mengambil berat terhadap kebajikan ahli keluarga dan harta org2 yg keluar di jalan Allah maka dia akan mendapat pahala org yg keluar di jalan Allah. (Hadis Riwayat Muslim)

sekarng pon, ammar dah beli i-talk.. nanti bolehlah die call bini die selalu.. sian cik abe ku merisaukan akan daku.. saya disini baik2 saja darlim.. jgn risaukan sy okeh! 
sepanjang bulan nih dan buln 8 before balik mesia nnt, jadual ku juga dikhuatiri agak padat dgn aktiviti2 yg aku cipta sendiri demi meriangkan hati yg lara ini.. ceh! spt: menghadiri klas deco kek lg... i likee~ pastu macam nk gi holiday la plak.. (holiday = bercuti selain dari nihon dan bukan malaya) hihi.. tp masih dalam perancangan lg.. mintak2 jadi.. busan dah duk japang nih.. haha.. pengakuan xleh blah betul =P

hmm..ngantuk dah la .. tidoq ah.. esok mau bgn lambat2..jangan curik tanamanku okeh!! 
sblm tido layan sms2 dr suami terchinta dulu lah..ihiks~
 
"i just want u to know tht im thinking of u, hw can i cud forget the good times we had 2gether, my heart is still in japn. i know how hard u feel, im sorry dear. i just luv u n hope u r strong n fine there. allah is there for us, may we get blessed"
huhuk..suamiku sangat romantikk.. im melted now dan rs nak menangis lagi.. huhu.. i luv u too husband 

Wednesday, July 8, 2009


そろそろお別れの時間くるかな〜 >_<"
(sudah tiba masanya utk kami berjauhan)

5days to go..
emm... sbenanrnye amat berat hati saya nk berjauhan dgn suami tersayang..tapi sy bukanlah terlalu selfish untuk membiarkan my darl melepaskan peluang yg sememangnya sudah didepan mata.. life is unpredictable..  
kadang kadang ALLAH Sembunyikan Matahari,Dia Turunkan Hujan Dan Petir.Kita Bersedih Dan Tertanye Tanye Kemana Hilangnya Matahari.Rupa-Rupanya Allah Nak Berikan Kita Pelangi.
em..byk betul cubaan dan dugaan tahun nih.. awal april arituh ammar dah selamat mendaftar utk Masters program kat Kouka Universty.. alhamdulilah..even mase tuh xdpt scholarship lagi.. byr school fees about rm10k which is 1/3 daripada jumlah sebenar school fees untuk semester pertama.. masa tuh harapan utk mendapat scholarship masih cerah memandangkan kami dah balik mesia taun lepas dan pegi ke Utem utk apply scholar.. balik nihon terus apply JPA pastu try UM.. tp semua hampa..sbb tahun nih economy m'sia xmenggalakkan student2 master further study ke oversea.. zannen deshita! 2bulan++ ammar pegi kelas+lab sampai akhir june lepas..lepas bincnag dengan families .. ammar buat keputusan utk berenti study sbb xdek scholarship dah.. kenapa june? sbb sebelum 1July kene bayar balance school fees tuh about rm40k!! setelah berfikir pros n contras darling sy buat keputusan utk berenti masters and he started to search a part time job sambil2 tunggu saya habis my study this coming March. oh sungguh besar pengorbananmu syang..i luv u very much >.< 

dah dapat part time job dgn gaji yang agak boleh tahan lah.. tp kita hanya merancang Dia yang menentukan.. minggu lepas ammar dpt offer dari Pet mengatakan diterima bekerja di Malaya..alhamdulilah syukur sangat.. tp.. kene lapor diri this coming July,16 means next week!! so soon okeh.. i xsempat nk wat persediaan mental lagi masa tuh.. huhu.. dan yang paling mencabar iman ku ialah lokasi tempat keje tuh ialah di BINTULU, Sarawak.. T_T

my darling husband dah nak balik ke m'sia this coming Monday.. sgtlah sedih.. mula2 dapat perkabaran ammar dapat keje kat mesia macam gembira tapi xgembira sangat sbb dah rasa sedih sbb nk kene duk sorg2 kat japanngg nih .. huhu.. mula2 saya ingat saya dah cukup bersedia utk duk sorg2 kat sini tapi rupa2nya sgt sedih utk menerima hakikat bahawa sy sememanganye kene habiskan sisa2 hidup di Japanggg nih sorang2  >_<"

tp ape sangatlah duduk sorang2 kat sini dgn ganjaran yg allah akan bagi utk kami nnt..insyallah.
"Seorang isteri yg mendorong suaminya utk keluar di jalan Allah, dan ia redha serta rela menanggung sedikit penderitaan kerana ditinggal suaminya, maka Allah SWT akan memasukkannya ke dalam syurga 500 tahun lebih awal sebelum suaminya memasuki syurga, dan wanita itu menantinya di pintu syurga."
berbekalkan doa2 dari abah,umi, abe, adik2 dan yg penting sekali dari Suami, saya redha menghabiskan sisa2 hudup di Japang nih seornag diri.. huhu..saya tahu saya ada Allah.. apa2 pon mintak dari Allah..mungkin sebelum nih dah terbiasa semua urusan2 disini ammar yg uruskan ( dari call(fudosan) landlord? uruskan bill2. semualah bende2 yg di japang nih sehinggalah sekecil2 urusan rumah tangga seperti vacuum rumah dll) mungkin agak janggal utk saya mulakan semula sendiri.. sblm nih pon ms time2 bujang dok sorang gak... should be ok to me!! faitoh~ tp sangat sedih! huhu.. 

suami ke Bintulu pon utk bekerja, bukan nk gi menyumpit =P dan saya tahu cita2 nya mmg utk menjadi seorg engineer bukanlah seorg lecturer spt ku..hihi.. xdek rezeki nak sambung masters kat sini tp digantikan dgn ganjaran yg lain.. sungguh indah segala planNya dan hanya Dia yang tahu apa yg terbaik buat kita..  apa yang saya perlukan hanyalah redha Allah juga doa dari suami semoga saya ditabahkan hati dicekalkan jiwa dikuatkan iman utk menghadapi dugaan hidup sorg2 kat bumi Japangg nih.. lagi beberpa bulan lagi.. itulah yg selalu saya ingatkan pd diri saya.. and everything will be ok then.. ok ke kalu sorang kat Melaka sorang kat Bintulu?? huhu~ yang tuh tahun depan la pk.. families n frens selalu ingatkan saya insyaallah ade hikmah perpisahan sementara ini.. dan kita hendaklah selalu bersyukur dgn ape yg kita ada.. xleh terlalu tamak .
Italic
hmm.. sekarnag sy tgh pk perlu ke saya gi antar suami ke Narita Airport isnin nanti?? kalu gi anta boleh spend saat2 akhir bersama.. tp kalu sy nangis2 kat epot nnt cemana? ms mula2 dpt berita nih pon dah nangis 3jam setiap mlm sebelum tidur dan 2jam setiap petang selepas balik sekolah =P macamna ye..

xpelah.. yg paling PENTING kene habiskan mid-term presentation Jumaat nih dulu.. pastu kene packing baju2 suami lak.. pastu baru pk nak gi anta ke x.. huhu.. 

doakan saya!!



Friday, July 3, 2009


sayangkan isteri tinggal-tinggalkan??
tapi.. bintulu tuh TERLALU jauh T_T....



-- Post From My iPhone

Thursday, July 2, 2009

oksigen please..




rasa mau pegi bercuti hanimun lah lepas chukang happyo(presentation) minggu depan ..
mau pg ke mana yaa?? panjat gunung takao tepi umah ke? hihi~


Friday, July 31, 2009

tensen kan kalu ter-bangun tido disebabkan oleh mimpi buruk?? huhu~
i bet nih adalah mimpi terburuk pernah ku alami sepanjang di nihon.. (yeke? jarang mimpi ke sbb lupa mimpi?) semalam mimpi diBULI!!! huwaaaaaaa~ tensen gile.. kene buli kt sekolah mane tah.. tp otai2 yang wujud ialah matju,keyo,hilman,hanis bakeri dan salman.. sume old school punye kawan.. kawan ke?? hiihi.. tp yg saya ingat salman tuh mmg otai la.. tp wujud juga watak spt bintat?? ke apros??(hahaha sbb bentuk wajah yg hampir sama) dak nih bg surat ape tah xsempt nk bc.. kunun2 nk tenangkan aku lah.. huhu ..
tp pas bgn tido tuh.. cam nk tumbuk derng2 yg buli aku nih.. haha.. hampeh punye mimpi.. padahal watak2 berkenaan bukan aku kenal sgt pon derang2 nih.. haha.. 

what A dream!!

ps* mungkin sebelum tido perlu lebehkan pillow talk yg romentik2 sket dgn suami di malaya barulah mimpi indah ye dak?? tp xcukup romentik ke pillow talk semalam?? hmm.. wondering~

Monday, July 27, 2009


mood swing..
tp.. sy x peknen setelah mendapat pekabaran yg xberapa best dr tanah air..
bagaimana harus aku menanganinya?
tido? wat tatau? wat bodo? 
sy redha jeklah.. kalau inilah yang ditentukan

Friday, July 24, 2009

Chentaku tertinggal di Malayshia~

okeh.. its 5 oclock n the morning n im still awake! ( jadi zombie sat)
 hoho~ xdek hati lah nk tidur memikirkan sang suami yg pulang ke kg. halaman ku mlm td..
 ya tuhan.. selamatkanlah perjalanan suami ku.. huhu

pastu hati saya terdetik utk google pasal MLNG Bintulu..
ye... tiba2 saya baru terpikir utk buat research mengenainya.. sebelum nih dgr dari ammar jek keje macam mana.. tempat keje macamn.. even masa die dapat offer letter arituh pon saya tak esaited lansung utk mengambil tahu/ membaca .. sbb mase tuh pk diri sendiri jek =p kunun2 xleh survive lah kalu dok sorang sini.. sungguh kejam diriku! 

slpas wat study beberapa ketika ( 2jam kot sbb lepas subuh td kunun2 nk tido..tp xleh lelap so, bukak lappy balik) macam2 la dapat info pasal mlng bintulu.. environment keje, tempat tinggal, ade jugak yg tulis nnt kat bintulu jadi jetlag sbb waktu mcm kt obesea..pastu ade yg ckp bintulu tuh xdelah not that rural as what they imagined ( saya pon macam imagine bintulu tuh cam ala2 ade org tgh menyumpit kt tepi2 jalan..abe saya jugak kate bintulu tuh bosan gila!! ade 3deret kedai shj?? xpaham sgt la tp..ahaks), community kat sane, transportation, makanan even rumah sewa di sana pon saya dah searched!! hihi~

yelah kene lah wat research sket2.. laki i nk g sana yang xde sadare mare.. kene carik kawan baru sume, nak sesuaikan diri lagi.. sangatlah menghantui diriku.. yela lagipon nnt2 taun2 depan ahkaaaaakkkk jugak nk kene duk sana kalau2 laki ahkaaak xdpt tukar blk semenanjung! 
( kalau boleh tak nak!! mintak2 boleh tukar ke Petronas penapisan melaka ke..huhu)
 tapi, saya rasa saya dah cukup paham ammar saya cemana.. dan saya yakin darling saya boleh adapt nnt dgn environment keje dan gaya hidup sihat di bintulu kelak! huhu..

 banyak lagi la saya pk.. sekarang nih pk sorang2 pastu bile nak kongsi ngan ammar mase call xsume bende yg di fikir @ yg telah difikir dapat dikongsi besama .. sbb mcm pikir nye mlm nk sampaikan esoknye..mestilah banyak yang lupe kan.. huhu.. lenkali lepas pikir2 tuh kene jot down terus.. pastu masa call baca jek ape yg telah ditulis.. hihih.. いい方法考えた!^_^

hmm.. hidup ini penuh dgn surprise bukan? what's next? hmm.. disinilah letaknya pergantungan pada Allah.. walaupun macam agak susah nak hadapi long-distant-marriage nih, semuanya saya harapkan pada Dia.. tidak akan habis pergantungan kita padaNya selama kita hidup kecuali MATI.. 
hmm.. ape yg saya dapat belajar ialah letakkan SEPENUH keyakinan padaNya

so, peringatan utk diri sendiri.. jangan terlalu stress berfikir benda yang xpasti..semua RAHSIA MILIK ALLAH.. mari kita lalui nya dengan penuh sabar dan tenang... 
iA, Allah is da best guidance!!Italic

"Fighting is ordained for you, much as you dislike it. But you may hate a thing although it is good for you, and love a thing although it is bad for you. God knows, but you do not know"



Tuesday, July 21, 2009

kering!

saya kekeringan idea utk menggoreng/menghentam/mengomel pasal super-semiconductor ..
esok kene antar repot sebanyak sekurang2nya 10mukasurat!! 10 ms sahaja okeh! huh~
saya baru mengarang sebanyak 4muka surat setengah..hhihi~ xdek idea dah nih.. bakpo la sensei suh tulis panjang2.. ingat wat thesis ke nih cikgu? huhu~ padahal repot jek..
tp sensei kate kalu saya xanta pon xpe..hihi.. pasal dah penuh sume credit hours utk membolehkan sy grad bulan 3 nanti..insyaallah.. tp saya cuba gak la wat setakat yang termampu..kalu agak2 xlarat dah.. xyah anta la esok..keke~

gambarimasu~

*mlm nih cam hati sedikit tenang..time kasih buat yg mendoakan =)

gmbr masa hanimun ke Tokyo Disneyland baru2 ini..hihi
ps* yeay berjaya hantar report 5minit sebelum kul5 td!! yatta!! =))

Friday, July 17, 2009

hmm.. perasaan dan emosi saya sekarang sgt xsetabil.. sekejap gembira sekejap bersedih hati.. naik level6 kat barn buddy pon cam xhepi..wuhuu.. susahlah punyai hati kici begini T_T" 
rugi xikut kak fatin gi tgk harry potter td.. rugi jugak xikut yana ngan k nad pi tachikawa.. sudahnye aku melayan perasaang sorang2 sini.. huhu.. sedihnye dok sorang2.. uwaaa~ mau pulang ke pangkuan suami terchenta! hmm.. sabarlah wahai hati.. xguna bersedih hati 

***********

oh tuh cerita yg tersadai sejak pukul9 lalu..mase tuh sedih mengenangkan nasib diri..sekarng tidak sedih lagi..sekrng pukul4pg tp xleh tidur lg.. huhu.. susah betul nk tido sorang3 nih.. dulu kalu ammar ade leh bed-time story luh sblm tidur.. berangan3 sikit2.. baru leh tido .. nih nk berangan sorg3 xsyiokk ah.. huh.. i miss him bery much !_!

dah dekat seminggu kot si dia meninggalkan aku disini..uhuk.. perasaan? bercampur baur.. ade happy ade xhappy.. tp xdek lah sedih sgt.. nk sedih watape kan .. dah ini jalan yang kami pilih.. saya sanggup menempuhinya.. oh.. sy dah tukar tiket balik mesia.. yeay! patutnya balik 12/9 tapi ditukarkan ke 16/8 ..hihi.. yelah skolah pon dah stat summer holiday.. watpe la nk melanguk sorg2 kat sini kan.. alhamdulillah tukar tiket pon kene byr sikit jek arituh xpayah nk beli tiket baru..hihi.. xsabarnya nk balik jupe suami tercayam.. hihi..

arituh gi antar ammar ke narita.. seb baek gi ngan k fatin dan sorg lagi rakan (nama dirahsiakan) so, xdek lah sedih sgt.. nangis sikit2 jek masa salam2 pastu peluk2 sikit sblm ammar boarding.. nk nangis lame2 xleh sbb masa tuh dah lewat.. hihi.. pukul630 baru ammar masuk padahal flight kul645. so, xdeklah banjir narita arituh.. heiehi.. mlm2 ku byk diisikan dgn kwn2 sekitar.. tghr gi skolah mlm kuar mkn ke.. lepak2 kt umah k nad.. hihi.. pastu buat bunga rose .. so, xlah sedih sgt.. time haru nya bila setiap kali call cik abe.. air mataku tetap mahu tumpah bak air paip mengalir deras... huk huk .. suaranya yg gemersik merdu garau dan macho memberikan kata2 semangat padaku amatlah menyentapkan jiwa.. uhuk! mlm2 call mesti ammar tny pintu dah kunci? tido kat mn ? tingkap grill ttp x? dll sewaktu dgnnya.. sbb sblm nih semua tuh ammar wat..memastikan keselamatan rumah dan bininya nih.. so far, oklah.. xdeklah sedih seperti yg saya imagine kan sebelum ammar balik tuh.. even masa kemas2 baju die arituh pon dah sedih2.. huhu.. tp sabar2.. sbb ade penah bc kt blog member die tulis
Rasulullah SAW bersabda:

Siapa yg menyiapkan kelengkapan org yg menunaikan haji atau org ygataupun keluar di jalan Allah, mengambil berat tentang ahli keluarga mereka selepas pemergian mereka, atau menyediakan makanan berbuka kpd org yg berpuasa, maka dia akan mendapat pahala yg sama seperti org yg keluar di jalan Allah, yg pergi mengerjakan haji dan yg org yg berpuasa itu tanpa mengurangkan sedikit pun pahala mereka. (Hadis Riwayat Baihaki)

Rasulullah SAW bersabda:

Sesiapa di antara kamu yg mengambil berat terhadap kebajikan ahli keluarga dan harta org2 yg keluar di jalan Allah maka dia akan mendapat pahala org yg keluar di jalan Allah. (Hadis Riwayat Muslim)

sekarng pon, ammar dah beli i-talk.. nanti bolehlah die call bini die selalu.. sian cik abe ku merisaukan akan daku.. saya disini baik2 saja darlim.. jgn risaukan sy okeh! 
sepanjang bulan nih dan buln 8 before balik mesia nnt, jadual ku juga dikhuatiri agak padat dgn aktiviti2 yg aku cipta sendiri demi meriangkan hati yg lara ini.. ceh! spt: menghadiri klas deco kek lg... i likee~ pastu macam nk gi holiday la plak.. (holiday = bercuti selain dari nihon dan bukan malaya) hihi.. tp masih dalam perancangan lg.. mintak2 jadi.. busan dah duk japang nih.. haha.. pengakuan xleh blah betul =P

hmm..ngantuk dah la .. tidoq ah.. esok mau bgn lambat2..jangan curik tanamanku okeh!! 
sblm tido layan sms2 dr suami terchinta dulu lah..ihiks~
 
"i just want u to know tht im thinking of u, hw can i cud forget the good times we had 2gether, my heart is still in japn. i know how hard u feel, im sorry dear. i just luv u n hope u r strong n fine there. allah is there for us, may we get blessed"
huhuk..suamiku sangat romantikk.. im melted now dan rs nak menangis lagi.. huhu.. i luv u too husband 

Wednesday, July 8, 2009


そろそろお別れの時間くるかな〜 >_<"
(sudah tiba masanya utk kami berjauhan)

5days to go..
emm... sbenanrnye amat berat hati saya nk berjauhan dgn suami tersayang..tapi sy bukanlah terlalu selfish untuk membiarkan my darl melepaskan peluang yg sememangnya sudah didepan mata.. life is unpredictable..  
kadang kadang ALLAH Sembunyikan Matahari,Dia Turunkan Hujan Dan Petir.Kita Bersedih Dan Tertanye Tanye Kemana Hilangnya Matahari.Rupa-Rupanya Allah Nak Berikan Kita Pelangi.
em..byk betul cubaan dan dugaan tahun nih.. awal april arituh ammar dah selamat mendaftar utk Masters program kat Kouka Universty.. alhamdulilah..even mase tuh xdpt scholarship lagi.. byr school fees about rm10k which is 1/3 daripada jumlah sebenar school fees untuk semester pertama.. masa tuh harapan utk mendapat scholarship masih cerah memandangkan kami dah balik mesia taun lepas dan pegi ke Utem utk apply scholar.. balik nihon terus apply JPA pastu try UM.. tp semua hampa..sbb tahun nih economy m'sia xmenggalakkan student2 master further study ke oversea.. zannen deshita! 2bulan++ ammar pegi kelas+lab sampai akhir june lepas..lepas bincnag dengan families .. ammar buat keputusan utk berenti study sbb xdek scholarship dah.. kenapa june? sbb sebelum 1July kene bayar balance school fees tuh about rm40k!! setelah berfikir pros n contras darling sy buat keputusan utk berenti masters and he started to search a part time job sambil2 tunggu saya habis my study this coming March. oh sungguh besar pengorbananmu syang..i luv u very much >.< 

dah dapat part time job dgn gaji yang agak boleh tahan lah.. tp kita hanya merancang Dia yang menentukan.. minggu lepas ammar dpt offer dari Pet mengatakan diterima bekerja di Malaya..alhamdulilah syukur sangat.. tp.. kene lapor diri this coming July,16 means next week!! so soon okeh.. i xsempat nk wat persediaan mental lagi masa tuh.. huhu.. dan yang paling mencabar iman ku ialah lokasi tempat keje tuh ialah di BINTULU, Sarawak.. T_T

my darling husband dah nak balik ke m'sia this coming Monday.. sgtlah sedih.. mula2 dapat perkabaran ammar dapat keje kat mesia macam gembira tapi xgembira sangat sbb dah rasa sedih sbb nk kene duk sorg2 kat japanngg nih .. huhu.. mula2 saya ingat saya dah cukup bersedia utk duk sorg2 kat sini tapi rupa2nya sgt sedih utk menerima hakikat bahawa sy sememanganye kene habiskan sisa2 hidup di Japanggg nih sorang2  >_<"

tp ape sangatlah duduk sorang2 kat sini dgn ganjaran yg allah akan bagi utk kami nnt..insyallah.
"Seorang isteri yg mendorong suaminya utk keluar di jalan Allah, dan ia redha serta rela menanggung sedikit penderitaan kerana ditinggal suaminya, maka Allah SWT akan memasukkannya ke dalam syurga 500 tahun lebih awal sebelum suaminya memasuki syurga, dan wanita itu menantinya di pintu syurga."
berbekalkan doa2 dari abah,umi, abe, adik2 dan yg penting sekali dari Suami, saya redha menghabiskan sisa2 hudup di Japang nih seornag diri.. huhu..saya tahu saya ada Allah.. apa2 pon mintak dari Allah..mungkin sebelum nih dah terbiasa semua urusan2 disini ammar yg uruskan ( dari call(fudosan) landlord? uruskan bill2. semualah bende2 yg di japang nih sehinggalah sekecil2 urusan rumah tangga seperti vacuum rumah dll) mungkin agak janggal utk saya mulakan semula sendiri.. sblm nih pon ms time2 bujang dok sorang gak... should be ok to me!! faitoh~ tp sangat sedih! huhu.. 

suami ke Bintulu pon utk bekerja, bukan nk gi menyumpit =P dan saya tahu cita2 nya mmg utk menjadi seorg engineer bukanlah seorg lecturer spt ku..hihi.. xdek rezeki nak sambung masters kat sini tp digantikan dgn ganjaran yg lain.. sungguh indah segala planNya dan hanya Dia yang tahu apa yg terbaik buat kita..  apa yang saya perlukan hanyalah redha Allah juga doa dari suami semoga saya ditabahkan hati dicekalkan jiwa dikuatkan iman utk menghadapi dugaan hidup sorg2 kat bumi Japangg nih.. lagi beberpa bulan lagi.. itulah yg selalu saya ingatkan pd diri saya.. and everything will be ok then.. ok ke kalu sorang kat Melaka sorang kat Bintulu?? huhu~ yang tuh tahun depan la pk.. families n frens selalu ingatkan saya insyaallah ade hikmah perpisahan sementara ini.. dan kita hendaklah selalu bersyukur dgn ape yg kita ada.. xleh terlalu tamak .
Italic
hmm.. sekarnag sy tgh pk perlu ke saya gi antar suami ke Narita Airport isnin nanti?? kalu gi anta boleh spend saat2 akhir bersama.. tp kalu sy nangis2 kat epot nnt cemana? ms mula2 dpt berita nih pon dah nangis 3jam setiap mlm sebelum tidur dan 2jam setiap petang selepas balik sekolah =P macamna ye..

xpelah.. yg paling PENTING kene habiskan mid-term presentation Jumaat nih dulu.. pastu kene packing baju2 suami lak.. pastu baru pk nak gi anta ke x.. huhu.. 

doakan saya!!



Friday, July 3, 2009


sayangkan isteri tinggal-tinggalkan??
tapi.. bintulu tuh TERLALU jauh T_T....



-- Post From My iPhone

Thursday, July 2, 2009

oksigen please..




rasa mau pegi bercuti hanimun lah lepas chukang happyo(presentation) minggu depan ..
mau pg ke mana yaa?? panjat gunung takao tepi umah ke? hihi~