Wednesday, August 19, 2009

saya di malaya!!
dan sgt happy!! yeayy..
tp sgt panas.. akibat mkn durian ptg td. tp cam agak mabelles..

dan.. sy sekarang bersama suami.. heaven! ;)

Saturday, August 15, 2009

ahlan wasahlan ya ramadhan

kurang seminggu lagi ramadhan muncul lagi.. insyallah jika masih diberi kesempatan utk merasai nikmat puasa tahun nih.. sebulanlah (xcukup pon biasenye xtaulah kot2 taun nih cukup..hihi)saya akan berpuasa di malaya .. yeay! 
kepada muslimin muslimat di seluruh doonia.. slmat menjalani ibadah puasa diucapkan..

****

okeh.. tamat dah introduction.. mule2 nk cite pasal puasa tp bile tgk status sorg member kat fb nih terdetik lak nk tulis pasal nih.. Long-Distance-Marriage(LDM).. yelah sebelum nih duk bace jek status member nih .. maklumlah sblm nih xrs lagi kan cemana perasaaanngg nye.. bile dah rasa senirik even baru 3minggu + 1minggu (sebab minggu lepas ammar dtg nihon seminggu..hihi) baru tahu perasaang bagaimana perit, (heh!) rindu, sedih, dan macam2 perasaang lagi lah hidup sorg2 nih.. kalau cam baai (keadaan) saya dah bersama hampir 1tahun4bulan slpas kahwin..tup2 ammar dpt keje kat mesia kan.. mcm saya rasa bertuah sbb lpas kawin boleh merasailah perasaang bagaimana perasaang hidup bersama pas kahwin.. tp mcm saya pk kalaulah lpass2 kahwin tuh terus duk jauh2 kan.. mcm lagi senang kot nak sesuaikan diri sbb lpas kawin terus duk jauh2 pastu macam senang la nk maintain/ control emosi bile duk jauh nnt..(ayat cam keling jek.nvm asal paham.hihi)

sbenarnye mane2 pon same jek..masing2 ade pros & contras.. terpulang pada kita bagaimana nk mengawal emosi supaya bile kite rasa down jek cepat2 pk +ve dan selalu ingatkan diri setiap yg berlaku pasti ade hikmahnya.. sblm nih sy macam agak sedih sbb agak susah nk sesuaikan diri dgn LDM nih kan.. tepon hubby pon nangis..msg pon sedih2..family pon asyik tny ok ke x.. smpai ammar pon dtg balik ke sini minggu lpas sbb kesian kat saya duk sedih sorang2..haha seb baek bukan bli tiket baru..tukar tiket raya die arituh jek.. dan saya janji it was the 1st and last ammar dtg nihon semata2 nk dtg jenguk saya!! haha.. im sorry dear..i swear this will never happen again..hehe~ seb baek ammar xstat keje lagi buleh la dtg kan.. kalu dah keje nnt memang carik nahas la kan wat perangai gini..haha..

ok ..berbalik pada topic asal.. lpas ammar datang tuh saya dah muhasabah diri.. alhamdulillah allah bg kesenangan ammar nk dtg sini.. even jauh beribu batu tp buleh smpai gak..hihi..cuba bayangkan 1-2bulan sekali 4-5bulan sekali baru dpt jupe husband..humph~ xmampu la ku rasakan..macam member saya nih..die dah stat LDM nih sejurus selepas kahwin lagi.. sy rasa dlm usia 3weeks or 1month wedding kot.. kitorg pergi wedding die kat mesia februari arituh.. 2-2 member saya kt mrsm dulu..azia&amer.. hihi. azia cam angelina jolie.. bibir seksi gitu.. auw~ hai mommy azia..hihi

abaikan muke saya yg bulat bergentel itu~

hubby die keje ape xsure la..tp yg saya tau amer keje belayar la.. 4~5bulan sekali baru balik .. azia lak now buat msc kat ukm,bangi.. alhamdulillah rezeki derg..azia nih bunting pelamin gitu.. sweet lah~ skang mungkin dlm 5/6 bulan kot..congrats! kadng2 bile baca status azia kt fb mcm nk nanges lak.. yelah die peknen.. tensen dgn study lagi..rindu husband lagi..masa nih la ms yg plg die perlukan husband die.. dah la gi belayar kan.. kadang2 xdpt dihubungi...uwaaa~ tabah gile mu mummy!! kalaulah aku...huhu~ xdpt ku bayangkan perasaangmu..

bile kite pk .. pk jauh sikit.. xyah la jauh mane pon.. sekeliling kita je.. mesti kite buleh nampak apa kelebihan dan kekurangan kita.. cthnya mcm sy rasa.."oh..aku lah insan yg plg sedih di doooonia ini.." padahal ade lagi org yg lagi berat ujian dia dr kita.. kalu azia yg peknen tuh boleh napelah sy yg singel mingle lagi nih xleh jadi cam die..hihi.. yg penting kat sini kita mesti selalu muhasabah diri.. pandang sekeliling..pk sejenak ape yg berlaku telah berlaku dan akan berlaku pada kita.. pastu kene sentiasa redha...kalu xpk macamtuh, mulelah sedih la.. macam3 la kan..hihi..tu sayalah.. =P

to azia * jangan sedih2.. sabar okehh!! mesti boleh punye.. kene sentiasa ceria.. baby tuh pon rindukan babah die.. silelah jadi lebih kuat!! jangan risau aku akan sentiasa ceriakanmu di fb nanti.. jumpa kamu di barn buddyy.. fresh dari ladang!! jgn lupe jugak melawat aquarium aku.hihih... wish u luck azia!!!!! 

Friday, August 14, 2009

sharing is caring


mari berkongsi tips..yg video kat atas tuh salah satu contoh ujian yg Allah turunkan kt kita..kita dihantar ke dunia ni pon memang utk diuji..kalau sebut pasal ujian mmg banyak lah kan, cth : kesempitan (masa,wang,ruang), sakit, kematian, harta kekayaan pon satu ujian utk kite sume..jadi dr video kt atas tuh ape yg sy dpt kongsi setiap apa yg berlaku..setiap ape yg diuji kenelah sentiasa
  • Redha dgn ketentuan Allah
  • Bersangka baik pada Allah
  • Jangan berputus asa
  • Usaha yg berterusan
  • Doa dan tawakkal
renung-renungkanlah dan selamat beramal

Tuesday, August 11, 2009

don`t be sad


my dear,
sayangku, dont be sad.. i just love u..
semoga Allah berkati cinta kita..
semoga sedikit sebanyak ilmu yg dibaca dpt tenteramkan jiwa syg & 
menjadi lebih kuat..
serahkan pada-Nya.. iA masa depan cerah buat kita

abang より,
10/08/2009
5.05 am


ammar dah balik malaya pagi td.. dah selamat sampai pon..sblm gerak pagi td, die hadiahkan saya buku nih dgn sedikit ayat-ayat chenta yg ditulis dlmnya..hihi.. xbace lagi la tp sbb xsedih lg nnt kang bile sedih baru bace =P
nih rsnye 2nd time dapat purezento berbentuk buku.. pasal sy xsuke membaca.. ahaks..
 1st time dpt novel Ayat-ayat cinta tuh.. jiwang gitu..hihi.. tp sayang seribu kali sayang kat mane tah buku tuh skrng..sape tau kat mane pulangkan ekkk..huhu
sementara sekolah masih cuti sampai esok .. mari membaca buku-buku ilmiah sket.. baru jiwa tenang sket.. pastu gi skolah khamis ngan jumaat..
ari ahad balik mesia!! yahoo!~

Sunday, August 9, 2009

sang suami akan pulang ke tanah air.. esok! 
ye EsoK!! huhu.. sungguh cepat masa berlalu >!<
baru nk bemesra bermanja.. tup tup esok ah 10hb dah..

never mind..

明日までいっぱい−いっぱいスゥイツメモーリを作ろう✻
(sehingga esok, mari melakarkan memori indah sebanyak-banyaknya)

Tuesday, August 4, 2009

♬♪ love is in the air ♫♪

my HUSBAND  is coming to visit his  WIFE here..
yahuuu~

please pray for his long journey..
Sg.Petani-KLIA-Narita..

mmg kerja gila bcoz i'll be in Malaya within 2 weeks from today and ammar will be here until 10th.. so, sy akan berada di awan-awangan lah dalam ms tersebut!!

 LOVE is crazy.. haha.. mmg gile okeh! tp gila suami isteri xpe..Allah redha.. hihi

tp kita hanya merancang Dia yg menentukan..
dan telah tertulis my Ammar (read : ammar saya bukan myanmar ye Fae :P) 
akan dtg melawat saya kt sini..

thank you Allah


ps* to abe & loh : plis dont tell Abah about this.. sy malas nk layan pertanyaan abah byk2 nnt..hahah~ 




Monday, August 3, 2009

sejak 2-3minggu lalu.. 
hari2 (read: hari-hari okeh!) aku "memerut"
baik ke utk aku? baik tuh mmg baik tp kalu dah hari2 2-3 kali mn nk larat weh..
dehydrate aku dibuatnya T_T
xsure adekah disebabkan mkn maggi yg pelbagai perisa tuh atau sbb lain..
rase mcm xexpired lg meggi2 tersebut.. ke mungkin perut ku xseswai? xkan lah kot kan aku nih pemakan due alam.. alam siang dan malam..hihi
tp mkn meggi pon meggi sihat lah.. ade sayur sebanyak mungkin dan telur sebijik.. hihi..
bersabarlah wahai perut.. nnt nk blk mesia dah.. xyah mkn meggi dah.. yeay!


ps* kawan2 sile jaga kesihatan anda...夏バテご注意!*natsu bate= penyakit musim panas
ade org nk datang melawat saya lah minggu nih... yeeehuu~

*eh, umi selalu pesan jgn happy2 sgt.. nnt last2 nangis.. hihi.. so rilek2 jek



rindu la plak nk jalan2 ramai2 camni.. huhu~

Saturday, August 1, 2009

AMALAN SEPANJANG BULAN SYAABAN

Bulan Syaaban adalah bulan mulia iaitu bulan yang terletak di antara bulan Rejab padanya Nabi Muhammad s.a.w. melakukan Isra' dan Mikraj dan bulan Ramadhan dimana padanya seluruh umat Islam diwajibkan mengerjakan puasa Ramadhan salah satu dari rukun Islam yang mulia. Ketika bulan tersebut di hubungkait yang rapat kerana sesungguhnya orang yang mensucikan badannya pada bulan Rejab maka ia akan mensucikan hatinya pada bulan Syaaban dan orang yang mensucikan hatinya pada bulan Syaaban akan mensucikan rohnya pada bulan Ramadhan.

Sesungguhnya bulan Rejab untuk memohon keampunan dari segala dosa dan bulan Syaaban pula untuk memperbaiki hati dari segala cacat dan bulan Ramadhan pula untuk memberi penerangan hati sedang malam Lailatul Qadar adalah mendekatkan diri kepada Allah s.w.t.

Peristiwa yang paling bersejarah yang berlaku pada bulan Syaaban ialah peristiwa pertukaran kiblat. Allah swt telah mengarahkan Rasul-Nya memindahkan kiblat sembahyang daripada masjid al-Aqsa di Bait al-Maqdis ke Kaabah di Mekah. Dalam satu hadis yang diriwayatkan oleh Bukhari dan Muslim daripada seorang sahabat al-Bara' bin Azib maksudnya: ''Selepas Rasulullah sampai ke Madinah al-Munawarah, baginda dan para sahabat bersembahyang berkiblatkan Baitulmakdis al-selama lebih kurang enam belas atau tujuh belas bulan. Selepas tempoh tersebut barulah diturunkan wahyu menyuruh baginda berpaling ke Mekah. Peristiwa pertukaran kiblat berlaku di dalam masjid Qiblatain. Suruhan pertukaran kiblat berlaku ketika Rasulullah sedang bersembahyang Asar.

Pertukaran kiblat menjadi isu besar di Madinah. Orang Yahudi mengambil kesempatan menabur fitnah memperlekehkan dakwah Rasulullah. Lalu diturunkan ayat 142 Surah al-Baqarah. Maksudnya: Akan berkata orang-orang yang kurang akalnya: ''Apakah yang memalingkan mereka (umat Islam) dari kiblat mereka (Baitulmaqdis) yang dahulunya mereka telah berkiblat kepadanya. Katakanlah: ''Kepunyaan Allah timur dan barat, dia memberi petunjuk kepada sesiapa yang dikehendaki-Nya ke jalan yang lurus.

Peristiwa ini berlaku pada tahun kedua Hijrah pada bulan Syaaban. Kebenaran daripada Allah swt untuk kembali berkiblatkan Kaabah adalah contoh doa Rasulullah yang dikabulkan oleh Allah swt. Ini kerana Rasulullah sudah lama mengangkat tangannya berdoa dan memandang ke langit meminta pertukaran kiblat ke Kaabah. Permintaan Rasulullah tersebut telah diperkenankan oleh Allah swt pada bulan Syaaban.

Perkara itu telah dirakamkan oleh Allah s.w.t. di dalam kitab suci Al-Quran Al-Karim dengan firmannya:

Yang bermaksud: Kerapkali kami melihat engkau (wahai Muhammad) berulang-ulaang menadah ke langit, maka kami benarkan engkau berpaling mengadap kiblat yang engkau sukai, oleh itu palingkanlah muka kearah Al-Masjidil Haram (tempat letaknya kaabah) dan di mana sahaja kamu berada maka hadapkanlah mukamu ke arahnya. Dan sesungguhnya orang-orang (Yahudi dan Nasrani) yang telah diberikan kitab, mereka mengetahui bahawa perkara (berkiblat ke kaabah) itu adalah perintah yang benar dari tuhan mereka, dan Allah s.w.t. tidak sekali-kali lali akan apa yang mereka lakukan.


Oleh sebab bulan Syaaban adalah diantara bulan-bulan yang mulia dan mempunyai keistimewaan yang tertentu, maka wajar sekali jangan kita biarkannya berlalu begitu sahaja tanpa mengerjakan amal-amal soleh yang telah dilakukan oleh nabi Muhammad s.a.w..

Diantara amalan-amalan yang sewajarnya dilakukan oleh kaum muslimin didalam sepanjang bulan Syaaban adalah seperti berikut:

  • Berpuasa Sabda Rasulullah s.a.w. Yang bermaksud: Dari Aishah r.a., katanya : " ..... Aku tidak melihat Rasulullah s.a.w. berpuasa sebulan genap, sesuatu bulan melainkan bulan Ramadhan, dan aku tidak melihatnya mengerjakan puasa pada bulan yang lain lebih banyak daripada yang dikerjakan dalam bulan Syaaban ".
  • Banyak melakukan amalan takwa dan taat.
  • Menahan dan menjauhkan diri daripada melakukan perbuatan maksiat dan dosa. Sabda Rasulullah s.a.w. yang bermaksud: " Barangsiapa mengagungkan bulan Syaaban dan bertakwa kepada Allah s.w.t. dan melakukan ketaatan kepadanya dan menahan diri berbuat maksiat, maka Allah akan mengampuni dosa-dosanya dan memberi keamanan kepadanya dari kemalangan-kemalangan mahupun penyakit-penyakit yang terjadi pada tahun itu seluruhnya ".
  • Menghidupkan malam Nisfu Syaaban dengan ibadat-ibadat seperti membaca Al-Quran, bertaubat, beristiqafar, berzikir dan sebagainya. Sabda Rasulullah s.a.w. bermaksud: " Barangsiapa menghidupkan malam daripada dua hari raya dan malam pertengahan daripada bulan Sya'ban, hatinya tidak akan mati, manakala hati-hati orang lain mati ".
  • Memperbanyakkan sembahyang-sembahyang sunat seperti sembahyang sunat hajat, sunat tahajud, sunat taubat, sunat tasbih dan lain-lain lagi.
  • Bersedekah bagi menolong meringankan penderitaan fakir miskin atau anak-anak yatim.
  • Melakukan amal-amal kebajikan serta memohon keampunan dua ibu-bapa.
  • Memohon restu kehadrat Allah s.w.t. bagi keselamatan dan kebahagiaan dunia dan akhirat.
  • Memohon restu kehadrat Allah s.w.t. semoga terhindar dari segala bala bencana, mala petaka dan huru-hara bagi diri sendiri, ahli keluarga, kaum muslimin dan muslimat, bangsa dan negara.
  • Berusaha untuk mendapatkan keredhaan Allah s.w.t. disetiap bidang amal kebajikan yang kita laksanakan.


Beramallah menurut keimanan masing-masing kalau tidak dapat dilaksanakan semua janganlah ditinggalkan semuanya, lebihan umur kita yang masih tinggal sedikit lagi, hampir sampai ke penghujungnya. Rebutlah amal-amal sebanyak-banyak yang boleh, bertaubatlah kepada Allah dosa-dosa yang banyak dengan segala kesungguhan untuk bekal kita di akhirat, kerana yang akan pergi tidak pulang lagi.

“ Sesiapa yang menghendaki(dengan amal usahanya) mendapat faedah di akhirat, kami akan memberinya mendapat tambahan pada faedah yang dikehendakinya dan sesiapa yang menghendaki (dengan amal usahanya) kebaikkan dunia itu (sekadar yang kami tentukan) dan ia tidak akan memperolehi sesuatu bahagian pun di akhirat kelak.” (Surah as-Syura: 30).

Wednesday, August 19, 2009

saya di malaya!!
dan sgt happy!! yeayy..
tp sgt panas.. akibat mkn durian ptg td. tp cam agak mabelles..

dan.. sy sekarang bersama suami.. heaven! ;)

Saturday, August 15, 2009

ahlan wasahlan ya ramadhan

kurang seminggu lagi ramadhan muncul lagi.. insyallah jika masih diberi kesempatan utk merasai nikmat puasa tahun nih.. sebulanlah (xcukup pon biasenye xtaulah kot2 taun nih cukup..hihi)saya akan berpuasa di malaya .. yeay! 
kepada muslimin muslimat di seluruh doonia.. slmat menjalani ibadah puasa diucapkan..

****

okeh.. tamat dah introduction.. mule2 nk cite pasal puasa tp bile tgk status sorg member kat fb nih terdetik lak nk tulis pasal nih.. Long-Distance-Marriage(LDM).. yelah sebelum nih duk bace jek status member nih .. maklumlah sblm nih xrs lagi kan cemana perasaaanngg nye.. bile dah rasa senirik even baru 3minggu + 1minggu (sebab minggu lepas ammar dtg nihon seminggu..hihi) baru tahu perasaang bagaimana perit, (heh!) rindu, sedih, dan macam2 perasaang lagi lah hidup sorg2 nih.. kalau cam baai (keadaan) saya dah bersama hampir 1tahun4bulan slpas kahwin..tup2 ammar dpt keje kat mesia kan.. mcm saya rasa bertuah sbb lpas kawin boleh merasailah perasaang bagaimana perasaang hidup bersama pas kahwin.. tp mcm saya pk kalaulah lpass2 kahwin tuh terus duk jauh2 kan.. mcm lagi senang kot nak sesuaikan diri sbb lpas kawin terus duk jauh2 pastu macam senang la nk maintain/ control emosi bile duk jauh nnt..(ayat cam keling jek.nvm asal paham.hihi)

sbenarnye mane2 pon same jek..masing2 ade pros & contras.. terpulang pada kita bagaimana nk mengawal emosi supaya bile kite rasa down jek cepat2 pk +ve dan selalu ingatkan diri setiap yg berlaku pasti ade hikmahnya.. sblm nih sy macam agak sedih sbb agak susah nk sesuaikan diri dgn LDM nih kan.. tepon hubby pon nangis..msg pon sedih2..family pon asyik tny ok ke x.. smpai ammar pon dtg balik ke sini minggu lpas sbb kesian kat saya duk sedih sorang2..haha seb baek bukan bli tiket baru..tukar tiket raya die arituh jek.. dan saya janji it was the 1st and last ammar dtg nihon semata2 nk dtg jenguk saya!! haha.. im sorry dear..i swear this will never happen again..hehe~ seb baek ammar xstat keje lagi buleh la dtg kan.. kalu dah keje nnt memang carik nahas la kan wat perangai gini..haha..

ok ..berbalik pada topic asal.. lpas ammar datang tuh saya dah muhasabah diri.. alhamdulillah allah bg kesenangan ammar nk dtg sini.. even jauh beribu batu tp buleh smpai gak..hihi..cuba bayangkan 1-2bulan sekali 4-5bulan sekali baru dpt jupe husband..humph~ xmampu la ku rasakan..macam member saya nih..die dah stat LDM nih sejurus selepas kahwin lagi.. sy rasa dlm usia 3weeks or 1month wedding kot.. kitorg pergi wedding die kat mesia februari arituh.. 2-2 member saya kt mrsm dulu..azia&amer.. hihi. azia cam angelina jolie.. bibir seksi gitu.. auw~ hai mommy azia..hihi

abaikan muke saya yg bulat bergentel itu~

hubby die keje ape xsure la..tp yg saya tau amer keje belayar la.. 4~5bulan sekali baru balik .. azia lak now buat msc kat ukm,bangi.. alhamdulillah rezeki derg..azia nih bunting pelamin gitu.. sweet lah~ skang mungkin dlm 5/6 bulan kot..congrats! kadng2 bile baca status azia kt fb mcm nk nanges lak.. yelah die peknen.. tensen dgn study lagi..rindu husband lagi..masa nih la ms yg plg die perlukan husband die.. dah la gi belayar kan.. kadang2 xdpt dihubungi...uwaaa~ tabah gile mu mummy!! kalaulah aku...huhu~ xdpt ku bayangkan perasaangmu..

bile kite pk .. pk jauh sikit.. xyah la jauh mane pon.. sekeliling kita je.. mesti kite buleh nampak apa kelebihan dan kekurangan kita.. cthnya mcm sy rasa.."oh..aku lah insan yg plg sedih di doooonia ini.." padahal ade lagi org yg lagi berat ujian dia dr kita.. kalu azia yg peknen tuh boleh napelah sy yg singel mingle lagi nih xleh jadi cam die..hihi.. yg penting kat sini kita mesti selalu muhasabah diri.. pandang sekeliling..pk sejenak ape yg berlaku telah berlaku dan akan berlaku pada kita.. pastu kene sentiasa redha...kalu xpk macamtuh, mulelah sedih la.. macam3 la kan..hihi..tu sayalah.. =P

to azia * jangan sedih2.. sabar okehh!! mesti boleh punye.. kene sentiasa ceria.. baby tuh pon rindukan babah die.. silelah jadi lebih kuat!! jangan risau aku akan sentiasa ceriakanmu di fb nanti.. jumpa kamu di barn buddyy.. fresh dari ladang!! jgn lupe jugak melawat aquarium aku.hihih... wish u luck azia!!!!! 

Friday, August 14, 2009

sharing is caring


mari berkongsi tips..yg video kat atas tuh salah satu contoh ujian yg Allah turunkan kt kita..kita dihantar ke dunia ni pon memang utk diuji..kalau sebut pasal ujian mmg banyak lah kan, cth : kesempitan (masa,wang,ruang), sakit, kematian, harta kekayaan pon satu ujian utk kite sume..jadi dr video kt atas tuh ape yg sy dpt kongsi setiap apa yg berlaku..setiap ape yg diuji kenelah sentiasa
  • Redha dgn ketentuan Allah
  • Bersangka baik pada Allah
  • Jangan berputus asa
  • Usaha yg berterusan
  • Doa dan tawakkal
renung-renungkanlah dan selamat beramal

Tuesday, August 11, 2009

don`t be sad


my dear,
sayangku, dont be sad.. i just love u..
semoga Allah berkati cinta kita..
semoga sedikit sebanyak ilmu yg dibaca dpt tenteramkan jiwa syg & 
menjadi lebih kuat..
serahkan pada-Nya.. iA masa depan cerah buat kita

abang より,
10/08/2009
5.05 am


ammar dah balik malaya pagi td.. dah selamat sampai pon..sblm gerak pagi td, die hadiahkan saya buku nih dgn sedikit ayat-ayat chenta yg ditulis dlmnya..hihi.. xbace lagi la tp sbb xsedih lg nnt kang bile sedih baru bace =P
nih rsnye 2nd time dapat purezento berbentuk buku.. pasal sy xsuke membaca.. ahaks..
 1st time dpt novel Ayat-ayat cinta tuh.. jiwang gitu..hihi.. tp sayang seribu kali sayang kat mane tah buku tuh skrng..sape tau kat mane pulangkan ekkk..huhu
sementara sekolah masih cuti sampai esok .. mari membaca buku-buku ilmiah sket.. baru jiwa tenang sket.. pastu gi skolah khamis ngan jumaat..
ari ahad balik mesia!! yahoo!~

Sunday, August 9, 2009

sang suami akan pulang ke tanah air.. esok! 
ye EsoK!! huhu.. sungguh cepat masa berlalu >!<
baru nk bemesra bermanja.. tup tup esok ah 10hb dah..

never mind..

明日までいっぱい−いっぱいスゥイツメモーリを作ろう✻
(sehingga esok, mari melakarkan memori indah sebanyak-banyaknya)

Tuesday, August 4, 2009

♬♪ love is in the air ♫♪

my HUSBAND  is coming to visit his  WIFE here..
yahuuu~

please pray for his long journey..
Sg.Petani-KLIA-Narita..

mmg kerja gila bcoz i'll be in Malaya within 2 weeks from today and ammar will be here until 10th.. so, sy akan berada di awan-awangan lah dalam ms tersebut!!

 LOVE is crazy.. haha.. mmg gile okeh! tp gila suami isteri xpe..Allah redha.. hihi

tp kita hanya merancang Dia yg menentukan..
dan telah tertulis my Ammar (read : ammar saya bukan myanmar ye Fae :P) 
akan dtg melawat saya kt sini..

thank you Allah


ps* to abe & loh : plis dont tell Abah about this.. sy malas nk layan pertanyaan abah byk2 nnt..hahah~ 




Monday, August 3, 2009

sejak 2-3minggu lalu.. 
hari2 (read: hari-hari okeh!) aku "memerut"
baik ke utk aku? baik tuh mmg baik tp kalu dah hari2 2-3 kali mn nk larat weh..
dehydrate aku dibuatnya T_T
xsure adekah disebabkan mkn maggi yg pelbagai perisa tuh atau sbb lain..
rase mcm xexpired lg meggi2 tersebut.. ke mungkin perut ku xseswai? xkan lah kot kan aku nih pemakan due alam.. alam siang dan malam..hihi
tp mkn meggi pon meggi sihat lah.. ade sayur sebanyak mungkin dan telur sebijik.. hihi..
bersabarlah wahai perut.. nnt nk blk mesia dah.. xyah mkn meggi dah.. yeay!


ps* kawan2 sile jaga kesihatan anda...夏バテご注意!*natsu bate= penyakit musim panas
ade org nk datang melawat saya lah minggu nih... yeeehuu~

*eh, umi selalu pesan jgn happy2 sgt.. nnt last2 nangis.. hihi.. so rilek2 jek



rindu la plak nk jalan2 ramai2 camni.. huhu~

Saturday, August 1, 2009

AMALAN SEPANJANG BULAN SYAABAN

Bulan Syaaban adalah bulan mulia iaitu bulan yang terletak di antara bulan Rejab padanya Nabi Muhammad s.a.w. melakukan Isra' dan Mikraj dan bulan Ramadhan dimana padanya seluruh umat Islam diwajibkan mengerjakan puasa Ramadhan salah satu dari rukun Islam yang mulia. Ketika bulan tersebut di hubungkait yang rapat kerana sesungguhnya orang yang mensucikan badannya pada bulan Rejab maka ia akan mensucikan hatinya pada bulan Syaaban dan orang yang mensucikan hatinya pada bulan Syaaban akan mensucikan rohnya pada bulan Ramadhan.

Sesungguhnya bulan Rejab untuk memohon keampunan dari segala dosa dan bulan Syaaban pula untuk memperbaiki hati dari segala cacat dan bulan Ramadhan pula untuk memberi penerangan hati sedang malam Lailatul Qadar adalah mendekatkan diri kepada Allah s.w.t.

Peristiwa yang paling bersejarah yang berlaku pada bulan Syaaban ialah peristiwa pertukaran kiblat. Allah swt telah mengarahkan Rasul-Nya memindahkan kiblat sembahyang daripada masjid al-Aqsa di Bait al-Maqdis ke Kaabah di Mekah. Dalam satu hadis yang diriwayatkan oleh Bukhari dan Muslim daripada seorang sahabat al-Bara' bin Azib maksudnya: ''Selepas Rasulullah sampai ke Madinah al-Munawarah, baginda dan para sahabat bersembahyang berkiblatkan Baitulmakdis al-selama lebih kurang enam belas atau tujuh belas bulan. Selepas tempoh tersebut barulah diturunkan wahyu menyuruh baginda berpaling ke Mekah. Peristiwa pertukaran kiblat berlaku di dalam masjid Qiblatain. Suruhan pertukaran kiblat berlaku ketika Rasulullah sedang bersembahyang Asar.

Pertukaran kiblat menjadi isu besar di Madinah. Orang Yahudi mengambil kesempatan menabur fitnah memperlekehkan dakwah Rasulullah. Lalu diturunkan ayat 142 Surah al-Baqarah. Maksudnya: Akan berkata orang-orang yang kurang akalnya: ''Apakah yang memalingkan mereka (umat Islam) dari kiblat mereka (Baitulmaqdis) yang dahulunya mereka telah berkiblat kepadanya. Katakanlah: ''Kepunyaan Allah timur dan barat, dia memberi petunjuk kepada sesiapa yang dikehendaki-Nya ke jalan yang lurus.

Peristiwa ini berlaku pada tahun kedua Hijrah pada bulan Syaaban. Kebenaran daripada Allah swt untuk kembali berkiblatkan Kaabah adalah contoh doa Rasulullah yang dikabulkan oleh Allah swt. Ini kerana Rasulullah sudah lama mengangkat tangannya berdoa dan memandang ke langit meminta pertukaran kiblat ke Kaabah. Permintaan Rasulullah tersebut telah diperkenankan oleh Allah swt pada bulan Syaaban.

Perkara itu telah dirakamkan oleh Allah s.w.t. di dalam kitab suci Al-Quran Al-Karim dengan firmannya:

Yang bermaksud: Kerapkali kami melihat engkau (wahai Muhammad) berulang-ulaang menadah ke langit, maka kami benarkan engkau berpaling mengadap kiblat yang engkau sukai, oleh itu palingkanlah muka kearah Al-Masjidil Haram (tempat letaknya kaabah) dan di mana sahaja kamu berada maka hadapkanlah mukamu ke arahnya. Dan sesungguhnya orang-orang (Yahudi dan Nasrani) yang telah diberikan kitab, mereka mengetahui bahawa perkara (berkiblat ke kaabah) itu adalah perintah yang benar dari tuhan mereka, dan Allah s.w.t. tidak sekali-kali lali akan apa yang mereka lakukan.


Oleh sebab bulan Syaaban adalah diantara bulan-bulan yang mulia dan mempunyai keistimewaan yang tertentu, maka wajar sekali jangan kita biarkannya berlalu begitu sahaja tanpa mengerjakan amal-amal soleh yang telah dilakukan oleh nabi Muhammad s.a.w..

Diantara amalan-amalan yang sewajarnya dilakukan oleh kaum muslimin didalam sepanjang bulan Syaaban adalah seperti berikut:

  • Berpuasa Sabda Rasulullah s.a.w. Yang bermaksud: Dari Aishah r.a., katanya : " ..... Aku tidak melihat Rasulullah s.a.w. berpuasa sebulan genap, sesuatu bulan melainkan bulan Ramadhan, dan aku tidak melihatnya mengerjakan puasa pada bulan yang lain lebih banyak daripada yang dikerjakan dalam bulan Syaaban ".
  • Banyak melakukan amalan takwa dan taat.
  • Menahan dan menjauhkan diri daripada melakukan perbuatan maksiat dan dosa. Sabda Rasulullah s.a.w. yang bermaksud: " Barangsiapa mengagungkan bulan Syaaban dan bertakwa kepada Allah s.w.t. dan melakukan ketaatan kepadanya dan menahan diri berbuat maksiat, maka Allah akan mengampuni dosa-dosanya dan memberi keamanan kepadanya dari kemalangan-kemalangan mahupun penyakit-penyakit yang terjadi pada tahun itu seluruhnya ".
  • Menghidupkan malam Nisfu Syaaban dengan ibadat-ibadat seperti membaca Al-Quran, bertaubat, beristiqafar, berzikir dan sebagainya. Sabda Rasulullah s.a.w. bermaksud: " Barangsiapa menghidupkan malam daripada dua hari raya dan malam pertengahan daripada bulan Sya'ban, hatinya tidak akan mati, manakala hati-hati orang lain mati ".
  • Memperbanyakkan sembahyang-sembahyang sunat seperti sembahyang sunat hajat, sunat tahajud, sunat taubat, sunat tasbih dan lain-lain lagi.
  • Bersedekah bagi menolong meringankan penderitaan fakir miskin atau anak-anak yatim.
  • Melakukan amal-amal kebajikan serta memohon keampunan dua ibu-bapa.
  • Memohon restu kehadrat Allah s.w.t. bagi keselamatan dan kebahagiaan dunia dan akhirat.
  • Memohon restu kehadrat Allah s.w.t. semoga terhindar dari segala bala bencana, mala petaka dan huru-hara bagi diri sendiri, ahli keluarga, kaum muslimin dan muslimat, bangsa dan negara.
  • Berusaha untuk mendapatkan keredhaan Allah s.w.t. disetiap bidang amal kebajikan yang kita laksanakan.


Beramallah menurut keimanan masing-masing kalau tidak dapat dilaksanakan semua janganlah ditinggalkan semuanya, lebihan umur kita yang masih tinggal sedikit lagi, hampir sampai ke penghujungnya. Rebutlah amal-amal sebanyak-banyak yang boleh, bertaubatlah kepada Allah dosa-dosa yang banyak dengan segala kesungguhan untuk bekal kita di akhirat, kerana yang akan pergi tidak pulang lagi.

“ Sesiapa yang menghendaki(dengan amal usahanya) mendapat faedah di akhirat, kami akan memberinya mendapat tambahan pada faedah yang dikehendakinya dan sesiapa yang menghendaki (dengan amal usahanya) kebaikkan dunia itu (sekadar yang kami tentukan) dan ia tidak akan memperolehi sesuatu bahagian pun di akhirat kelak.” (Surah as-Syura: 30).