Wednesday, January 20, 2010

fuhh!!




1 down.. 1 to go.. 1 to come ;)

Friday, January 15, 2010



* amik mood sket*

sejak dua menjak nih.. everytime call abam mesti nak nangis.. dpt smss pon ala2 nk ternangis gak.. tepon umah kalu xdek org jawab pon mcm nak nangis gak.. kalu derg angkt tepon pon cam sedih jek..msg cik (anty-ku-tercayam!) pon cam nk termenangis .. dikala masa entry nih ditaip pon cam nak ternangis sket2.. uhuks!! lap keybod jap..kang short la plak kan.. huhu..

apekah ini dinamakan stress?? stress kah aku?? mcm xstress jek.. kalau xstress apekah ini?? hormon la kot na.. dah tgh2 bulan nih.. haihs~~ wahai hormon3 pigi main jauh3 sket.. i nak kene anta thesis dah nih lg 4 ari.. huii~~~

rs macam xpenah stress jek aku nih.. last skali masa time2 dekat nak kawen dulu kots... dugaan pelbagai rintangan hanya allah yg tahu.. kirenye dah dekat 2tahun baru stress datang kembali kah.. huii~~

okeh.. nk gi berchenta.. laki i lame dah menunggu di talian.. td die call aku ckp nk g toilet je jap.. padahal masa tuh tgh pakai mask so xleh ckp..hihi.. pastu dah siap2 basuh muke pakai lotion sket.. update blog.. apekah?? hhihi..

oyasumik!! oh.. saya punye sotsugyou ryokou (holiday after graduation??) dah kimeta(ditetapkan?)! tp thesis xsiap lagik okeh.. kah kah.. berusahalah!!

Wednesday, January 13, 2010

Buat Sang Suami

“Sabarlah emak, Ina nak ke Shah Alam bekerja kilang ini

sebab emak.

Nak tolong emak. Dah lama emak susah” Ina teresak-esak menahan rasa.

Memeluk emak yang kesedihan mahu melepaskan anak.

Suasana di perhentian bas di tepi jalan berhampiran Sekinchan

itu sungguh hiba dan pilu.

Drama ibu dan anak.

Setibanya Ina di rumah sewanya di Shah Alam, hampir 30 kali

sehari beliau menghantar sms kepada emak di kampung.

“Mak, Ina dah makan. Mak dah makan?”

“Mak, tadi Ina beli sikat baru!”

“Mak, Ina nak tidur ni.”

Demikianlah pada minggu pertama.

Bulan kedua begitu juga.

Bulan ketiga, Ina bertemu dengan Udin.

Daripada 30 sms sehari, Ina menghantar 30 hari sekali satu sms!

“Maaf mak, Ina sibuk kerja banyak shif,” kata Ina.

Sibuk dengan Udin, si buayafriend yang cinta dua bulan mereka

berjaya memadamkan cinta dua puluh tahun emak Ina di kampung.

KISAH SUAMI

I kerja untuk you sayang!” kata suami sambil membawa pulang

hadiah cincin belah rotan buat isterinya.

Semasa itu gajinya RM800 sebulan.

I kerja untuk you sayang!” ulang suami sambil membawa pulang

cincin solitare buat isteri yang dikasihi.

Gaji sudah meningkat RM4000 sebulan.

I rasa nak buka cawangan barulah sayang!” kata suami membawa

pulang ‘payung emas’ berupa surat izin untuk ditandatangani sang isteri.

Gaji ketika itu sudah RM10,000 sebulan.

Bukanlah poligami itu isunya.

Tetapi mengapa semasa bergaji RM800 sebulan, kerjanya untuk isteri, tetapi apabila gaji mencecah RM10,000, sudah bercadang mahu membuka cawangan?

BUKAN FIKSYEN

Kisah di atas bukan berdasarkan kejadian sebenar,

tetapi banyak benarnya.

Tujuan awal lain, hala dituju kemudian lain pula.

Sesuai benar dengan pepatah Melayu yang menyebut,

“lagi tinggi pokok yang dipanjat, lagi kuat angin yang menggoncang.”

Semua itu adalah terjemahan kepada kesan niat dalam perbuatan.

Bekerja kerana emak itu adalah bekerja atas satu tujuan

yang berada di luar kita. Semakin jauh dan lama tujuan luar itu ditinggalkan,

semakin pudar kesannya pada niat kita bekerja.

Bekerja kerana isteri itu adalah bekerja atas satu tujuan yang berada di luar kita.

Semakin jauh dan lama tujuan luar itu ditinggalkan, bersaing pula dengan

anasir luar yang semakin banyak di kejauhan perjalanan hidup,

semakin pudar kesannya pada niat kita bekerja.

Bekerja kerana emak dan bekerja kerana isteri itu susah.

Lebih susah kalau bekerja kerana slogan-slogan retorik,

“demi agama, bangsa dan negara!”

KUASA NIAT

Itulah besarnya maksud pada pesanan Rasulullah sallallaahu

‘alayhi wa sallam tentang NIAT:

“Sesungguhnya amalan-amalan itu bergantung kepada niat”

Niat bukan hanya soal menentukan dosa dan pahala di Akhirat.

Niat itu titik mula sebuah amal. Silap sedikit di titik mula,

silap besar dan bertambah besar dengan pertambahan jarak dan masa.

Seperti sebuah pesawat yang sepatutnya terbang ke Jeddah,

bisa sahaja di akhir perjalanan mendarat di Tel Aviv. Segalanya

berpunca daripada tersasar beberapa darjah di permulaan kembara.

Sikit-sikit lama-lama jadi penyakit. Kesilapan awal yang tidak diperbetulkan.

Allah mencipta manusia sebagai makhluk percaya. Dia akan bertindak

mengikut apa yang dia percaya. Kepercayaan itu pula letaknya di dalam jiwa.

Percaya di dalam, amal dan kerja di luar. Kerja luar adalah terjemahan kerja dalam.

Betulkan dalam, eloklah luar. Justeru betulkan hati, tempat letak percaya diri.

Manusia adalah makhluk inside-out.

Tetapi manusia suka berniat dengan outside-in.

Kerana isteri, isteri tetap sengsara. Kerana bonda, bonda terus derita.

Sebab itu, hanya satu sahaja yang sejahtera diangkat menjadi percaya.

Bekerja kerana Allah.

Bekerja, niatnya biarlah kerana DIA, kerana Allah.

Kerana Allah, kita tidak lupa menjaga kebajikan bonda.

Kerana Allah, kita sentiasa ingat keperluan isteri dan keluarga.

HIKMAH BISMILLAH

Bekerja kerana Allah itu sentiasa menjadi tujuan yang mengawal dir

i di sepanjang perjalanan mendaki kerjaya. Tidak keliru antara tujuan

dan keperluan. Malah menjadikan tujuan, sebagai motivasi untuk

memperbaiki keperluan.

Justeru kita diajar agar memulakan setiap satu perbuatan

dengan membaca Bismillah.

“Setiap perkara penting yang tidak dimulakan padanya dengan

Bismillah, maka perkara itu terputus” [Hadith riwayat Abu Daud, al-Nasaa'ie,

Ibn Majah dan Ibn Hibban di dalam Sahihnya daripada Abu Hurairah]

Terputus daripada tujuan asal yang baik.

Terputus daripada Allah.

Seperti layang-layang terputus tali yang jatuhnya entah ke mana.

Itulah hikmah memulakan setiap pekerjaan dengan Bismillah.

Agar setiap kerja, kita kerjakan dengan sedar apakah tujuannya.

Bekerja kerana Allah, kerana Dia!

Bekal titik mula kita bersama…

ABU SAIF @ www.saifulislam.com
68000 AMPANG

Friday, January 8, 2010

I think I


lagu dari cite full house.. saya dah pegi Full House kat korea tuh!.. tibe2 kan.. hehe


Daisypath Anniversary tickers


and im planning for our 2nd anniversary trip!! yahuuu~~ mungkin lepas settle down semua.. dah kat mesia kot maybe .. jom Le Tour de Malaya la plak!!


ke Le tour d Bintulu jek! hu huk~


*typo lak kat ticker kat atas.. should be 2nd not th =P

Monday, January 4, 2010

Flying on a Jetplane



Hubby dah otw balik Bintulu dah.. NRT-KL-LCCT-BIN. have a safe journey dear.


and me..
.
.
.
.
.


Kembali Ke Sekolah beb!!
(sekarang musim kembali ke sekolah eh? mesia pon same kan.. hihi)

Good Luck Peeps!!
あともうちょっとがんばりなきゃ〜〜



* Have faith in Allah. Hasbunallah Wa Ni'mal Wakil..

Wednesday, January 20, 2010

fuhh!!




1 down.. 1 to go.. 1 to come ;)

Friday, January 15, 2010



* amik mood sket*

sejak dua menjak nih.. everytime call abam mesti nak nangis.. dpt smss pon ala2 nk ternangis gak.. tepon umah kalu xdek org jawab pon mcm nak nangis gak.. kalu derg angkt tepon pon cam sedih jek..msg cik (anty-ku-tercayam!) pon cam nk termenangis .. dikala masa entry nih ditaip pon cam nak ternangis sket2.. uhuks!! lap keybod jap..kang short la plak kan.. huhu..

apekah ini dinamakan stress?? stress kah aku?? mcm xstress jek.. kalau xstress apekah ini?? hormon la kot na.. dah tgh2 bulan nih.. haihs~~ wahai hormon3 pigi main jauh3 sket.. i nak kene anta thesis dah nih lg 4 ari.. huii~~~

rs macam xpenah stress jek aku nih.. last skali masa time2 dekat nak kawen dulu kots... dugaan pelbagai rintangan hanya allah yg tahu.. kirenye dah dekat 2tahun baru stress datang kembali kah.. huii~~

okeh.. nk gi berchenta.. laki i lame dah menunggu di talian.. td die call aku ckp nk g toilet je jap.. padahal masa tuh tgh pakai mask so xleh ckp..hihi.. pastu dah siap2 basuh muke pakai lotion sket.. update blog.. apekah?? hhihi..

oyasumik!! oh.. saya punye sotsugyou ryokou (holiday after graduation??) dah kimeta(ditetapkan?)! tp thesis xsiap lagik okeh.. kah kah.. berusahalah!!

Wednesday, January 13, 2010

Buat Sang Suami

“Sabarlah emak, Ina nak ke Shah Alam bekerja kilang ini

sebab emak.

Nak tolong emak. Dah lama emak susah” Ina teresak-esak menahan rasa.

Memeluk emak yang kesedihan mahu melepaskan anak.

Suasana di perhentian bas di tepi jalan berhampiran Sekinchan

itu sungguh hiba dan pilu.

Drama ibu dan anak.

Setibanya Ina di rumah sewanya di Shah Alam, hampir 30 kali

sehari beliau menghantar sms kepada emak di kampung.

“Mak, Ina dah makan. Mak dah makan?”

“Mak, tadi Ina beli sikat baru!”

“Mak, Ina nak tidur ni.”

Demikianlah pada minggu pertama.

Bulan kedua begitu juga.

Bulan ketiga, Ina bertemu dengan Udin.

Daripada 30 sms sehari, Ina menghantar 30 hari sekali satu sms!

“Maaf mak, Ina sibuk kerja banyak shif,” kata Ina.

Sibuk dengan Udin, si buayafriend yang cinta dua bulan mereka

berjaya memadamkan cinta dua puluh tahun emak Ina di kampung.

KISAH SUAMI

I kerja untuk you sayang!” kata suami sambil membawa pulang

hadiah cincin belah rotan buat isterinya.

Semasa itu gajinya RM800 sebulan.

I kerja untuk you sayang!” ulang suami sambil membawa pulang

cincin solitare buat isteri yang dikasihi.

Gaji sudah meningkat RM4000 sebulan.

I rasa nak buka cawangan barulah sayang!” kata suami membawa

pulang ‘payung emas’ berupa surat izin untuk ditandatangani sang isteri.

Gaji ketika itu sudah RM10,000 sebulan.

Bukanlah poligami itu isunya.

Tetapi mengapa semasa bergaji RM800 sebulan, kerjanya untuk isteri, tetapi apabila gaji mencecah RM10,000, sudah bercadang mahu membuka cawangan?

BUKAN FIKSYEN

Kisah di atas bukan berdasarkan kejadian sebenar,

tetapi banyak benarnya.

Tujuan awal lain, hala dituju kemudian lain pula.

Sesuai benar dengan pepatah Melayu yang menyebut,

“lagi tinggi pokok yang dipanjat, lagi kuat angin yang menggoncang.”

Semua itu adalah terjemahan kepada kesan niat dalam perbuatan.

Bekerja kerana emak itu adalah bekerja atas satu tujuan

yang berada di luar kita. Semakin jauh dan lama tujuan luar itu ditinggalkan,

semakin pudar kesannya pada niat kita bekerja.

Bekerja kerana isteri itu adalah bekerja atas satu tujuan yang berada di luar kita.

Semakin jauh dan lama tujuan luar itu ditinggalkan, bersaing pula dengan

anasir luar yang semakin banyak di kejauhan perjalanan hidup,

semakin pudar kesannya pada niat kita bekerja.

Bekerja kerana emak dan bekerja kerana isteri itu susah.

Lebih susah kalau bekerja kerana slogan-slogan retorik,

“demi agama, bangsa dan negara!”

KUASA NIAT

Itulah besarnya maksud pada pesanan Rasulullah sallallaahu

‘alayhi wa sallam tentang NIAT:

“Sesungguhnya amalan-amalan itu bergantung kepada niat”

Niat bukan hanya soal menentukan dosa dan pahala di Akhirat.

Niat itu titik mula sebuah amal. Silap sedikit di titik mula,

silap besar dan bertambah besar dengan pertambahan jarak dan masa.

Seperti sebuah pesawat yang sepatutnya terbang ke Jeddah,

bisa sahaja di akhir perjalanan mendarat di Tel Aviv. Segalanya

berpunca daripada tersasar beberapa darjah di permulaan kembara.

Sikit-sikit lama-lama jadi penyakit. Kesilapan awal yang tidak diperbetulkan.

Allah mencipta manusia sebagai makhluk percaya. Dia akan bertindak

mengikut apa yang dia percaya. Kepercayaan itu pula letaknya di dalam jiwa.

Percaya di dalam, amal dan kerja di luar. Kerja luar adalah terjemahan kerja dalam.

Betulkan dalam, eloklah luar. Justeru betulkan hati, tempat letak percaya diri.

Manusia adalah makhluk inside-out.

Tetapi manusia suka berniat dengan outside-in.

Kerana isteri, isteri tetap sengsara. Kerana bonda, bonda terus derita.

Sebab itu, hanya satu sahaja yang sejahtera diangkat menjadi percaya.

Bekerja kerana Allah.

Bekerja, niatnya biarlah kerana DIA, kerana Allah.

Kerana Allah, kita tidak lupa menjaga kebajikan bonda.

Kerana Allah, kita sentiasa ingat keperluan isteri dan keluarga.

HIKMAH BISMILLAH

Bekerja kerana Allah itu sentiasa menjadi tujuan yang mengawal dir

i di sepanjang perjalanan mendaki kerjaya. Tidak keliru antara tujuan

dan keperluan. Malah menjadikan tujuan, sebagai motivasi untuk

memperbaiki keperluan.

Justeru kita diajar agar memulakan setiap satu perbuatan

dengan membaca Bismillah.

“Setiap perkara penting yang tidak dimulakan padanya dengan

Bismillah, maka perkara itu terputus” [Hadith riwayat Abu Daud, al-Nasaa'ie,

Ibn Majah dan Ibn Hibban di dalam Sahihnya daripada Abu Hurairah]

Terputus daripada tujuan asal yang baik.

Terputus daripada Allah.

Seperti layang-layang terputus tali yang jatuhnya entah ke mana.

Itulah hikmah memulakan setiap pekerjaan dengan Bismillah.

Agar setiap kerja, kita kerjakan dengan sedar apakah tujuannya.

Bekerja kerana Allah, kerana Dia!

Bekal titik mula kita bersama…

ABU SAIF @ www.saifulislam.com
68000 AMPANG

Friday, January 8, 2010

I think I


lagu dari cite full house.. saya dah pegi Full House kat korea tuh!.. tibe2 kan.. hehe


Daisypath Anniversary tickers


and im planning for our 2nd anniversary trip!! yahuuu~~ mungkin lepas settle down semua.. dah kat mesia kot maybe .. jom Le Tour de Malaya la plak!!


ke Le tour d Bintulu jek! hu huk~


*typo lak kat ticker kat atas.. should be 2nd not th =P

Monday, January 4, 2010

Flying on a Jetplane



Hubby dah otw balik Bintulu dah.. NRT-KL-LCCT-BIN. have a safe journey dear.


and me..
.
.
.
.
.


Kembali Ke Sekolah beb!!
(sekarang musim kembali ke sekolah eh? mesia pon same kan.. hihi)

Good Luck Peeps!!
あともうちょっとがんばりなきゃ〜〜



* Have faith in Allah. Hasbunallah Wa Ni'mal Wakil..